Dezvoltatorii imobiliari se transforma in antreprenori generali

Constructii

16.07.2008 - Financiarul
Dezvoltatorii imobiliari se transforma in antreprenori generali
Situatia din constructii lasa o singura solutie: centralizarea
Nemultumiti de activitatea firmelor de constructii, tot mai multi dezvoltatori imobiliari trec si la munca efectiva pe santier, precum si la supervizarea lucrarilor.Companiile de dezvoltare imobiliara se vad nevoite sa se adapteze la situatia de pe piata din Romania si sa treaca de la supervizarea firmelor de constructii la activitatea in acest domeniu.

Primii care iau in calcul asta sunt dezvoltatorii de ansambluri rezidentiale si cei care au cele mai mari proiecte. „Suntem obligati sa fim constructori. Acum nici nu putem sa recunoastem beneficiile antreprenorului general si nici nu suntem obisnuiti sa facem asta in Romania”, argumenteaza Pablo Rodriguez-Losada, International Managing Director la dezvoltatorul imobiliar spaniol Martinsa-Fadesa.

Aceasta companie realizeaza Bonaire, un proiect cu mai mult de 7.000 de locuinte si peste 500.000 de metri patrati de alte tipuri de spatii in zona Stefanesti de Jos, la peste zece kilometri nord-est de Bucuresti. „Cele mai mari dificultati pentru un dezvoltator in Romania sunt calitatea, inca sub nivelul european, a serviciilor de project management, lipsa capacitatilor de productie in constructii, constand in realizarea la calitatea ceruta a proiectelor si livrarea acestora in termenele solicitate, dar si incoerenta politicii de preturi la materialele de constructie“, puncteaza Constantin Merlusca, directorul grupului Tiriac Imobiliare, cu proiecte de peste doua miliarde de euro in Romania, pe toate segmentele pietei.
Direct cu cei mici sau pe faze


Una dintre primele solutii alese pentru rezolvarea problemelor este renuntarea la antreprenorul general, astfel ca dezvoltatorul se ocupa direct de angajarea subcontractorilor si de coordonarea lucrarilor de constructii. Spre o astfel de metoda s-a indreptat dezvoltatorul imobiliar INR Management, controlat de omul de afaceri Dan Fisher, care are un proiect de peste 350 de milioane de euro, in zona Poiana Brasov.

Complexul cuprinde mai mult de 1.000 de locuinte, un hotel cu aproape 190 de camere si spatii de relaxare. Alta metoda este aceea de a angaja un antreprenor general pentru fiecare faza a lucrarilor de constructii, in cazul marilor proiecte. O astfel de solutie a ales dezvoltatorul imobiliar Hercesa, cu un portofoliu de trei ansambluri rezidentiale in Bucuresti, reprezentand in jur de 6.000 de apartamente, la care se adauga alte doua proiecte de hoteluri. „In cazul cartierului Vivenda din zona Basarabia (n. red - ansamblul are 1.400 de apartamente, lucrarile incepand anul trecut si fiind programate pentru finalizare in 2014), am optat pentru o solutie mixta: antreprenor general pentru fiecare faza a lucrarilor de constructii.

Apoi am angajat mai multe intreprinderi de constructii pentru fiecare tip de lucrare. In acest mod am reusit sa controlam costurile. Acum sunt multumit de cum merg lucrarile de constructii”, detaliaza Alejandro Solano, directorul general al Hercesa Romania. Asocierea cu firmele de constructii este o alta solutie aleasa de dezvoltatorii imobiliari. Dezvoltatorul imobiliar Tiriac Imobiliare deruleaza in acest mod, alaturi de firma de constructii germana LBBW Immobilien, ansamblul rezidential Residez, situat in zona Chitila, la est de Capitala, care cuprinde 480 de apartamente.
Companie proprie


Propria firma de constructii este noua solutie gasita de dezvoltatori pentru a face fata costurilor de constructie tot mai ridicate si lipsei fortei de munca de pe piata din Romania. De exemplu, dezvoltatorul imobiliar Adama negociaza incheierea unui joint-venture cu grupul specializat in constructii Ortam Sahar din Israel. Noua firma de constructii va prelua o parte dintre proiectele realizate de dezvoltator, iar, ulterior, va functiona chiar ca o companie independenta, putand sa lucreze si proiectele altor dezvoltatori.

Alina Botezatu