Dezvoltatorii imobiliari promit pe hartie toate facilitatile posibile

MARKETING / PROMOVARE , Imobiliare

12.12.2007 - Gandul
Dezvoltatorii imobiliari promit pe hartie toate facilitatile posibile

La finalizarea proiectului, locatarii isi dau seama ca multe dintre promisiuni nu pot fi onorate

Desi le prezinta drept superoferte, dezvoltatorii unor proiecte nu s-au ho tarat nici macar asupra amplasarii spatiilor destinate facilitatilor.

La predare, locatarii ar trebui sa aiba tot ceea ce s-a promis la cumparare

Fiecare proiect rezidential lansat pe piata este intens promovat, dezvoltatorii promitand viitorilor locatari piscine, plaje, debarcadere, parcuri dar si supermarket-uri, saloane de infrumusetare, spatii de joaca pentru copii si gradinite.

Multe dintre aceste facilitati atrag cumparatorii, care-si vad, prin achizitionarea unei astfel de locuinte, toate problemele rezolvate. Numai ca, odata mutati locatarii isi dau seama ca parcul promis este de fapt parcul public, ca supermarketul exista deja la ceva distanta de casa si ca gradinita, scoala sau clinica sunt ale cartierului.

Luati la intrebari chiar si dezvoltatorii recunosc ca deseori promit „marea cu sarea” si ca in multe cazuri nu-si pot onora promisiunile. Multe dintre ansamblurile aflate in stadiul de proiect, dar promovate intens, nu au delimitate spatiile verzi, cat despre farmacii sau bisericii, proiectele mai au de asteptat.

Spre exemplu, Ansamblul Felicity, situat in apropierea Padurii Baneasa va cuprinde 24 de cladiri cu 1.250 de spatii locative. 112 apartamente din prima faza ce va fi finalizata in decembrie 2008 au fost deja cumparate, cat si 90% din cea de-a doua faza ce va fi data in folosinta in iunie 2009. Suprafata totala a terenului pe care vor fi construite cladirile este de 105.674 metri patrati, iar cea construita va fi de 130.000 de metri patrati. Amprenta la sol a blocurilor reprezinta 30% din totalul suprafetei terenului.

Facilitatile promise precum gradinita, locuri de joaca, supermarket, farmacie, cafenea, doua terenuri de sport cat si spatii verzi vor ocupa peste 3.000 de metri patrati, insa deocamdata nu se stie amplasarea acestora. „Inca discutam cu arhitectii pentru a gasi cel mai potrivit mod de impartire,” spune Cristina Ghita din cadrul companiei Colliers International, care este agent exclusiv pentru acest proiect.

Biserica si plaja privata in interiorul complexului

Un alt proiect care pare promitator pe hartie este NeoPeninsula. Acesta are o suprafata totala de peste 140.000 de metri patrati din care 50.000 vor fi spatiu verde. De asemenea, intre cele 18 blocuri de apartamente ce vor avea un regim de inaltime cuprins intre 14 si 30 de etaje, dezvoltatorii promit atat alei cu spatii verzi cat si o distanta simtitoare intre cladiri pentru a oferi intimitate.

Acestea nu sunt singurele facilitati promise clientilor. O gradinita, o scoala si chiar o biserica vor fi construite in incinta complexului. Situat pe malul lacului Fundeni, dezvoltatorii mai promit si o plaja privata si trei terenuri de sport. Primii care vor da un verdict asupra promisiunilor facute vor fi cei 208 de locatari care se vor muta in noile lor achizitii in august 2009.

Proiectele din afara Bucurestiului ofera mai mult spatiu verde

Dezvoltatorii proiectelor situate in afara Bucurestiului si care sunt construite pe suprafete mari au toate sansele sa se tina de cuvant cand spun ca ofera clientilor mai mult spatiu verde. Singura problema in acest caz poate fi infastructura, slab dezvoltata in unele zone marginase.

Un astfel de proiect imobiliar care isi propune sa ofere locatarilor 60% spatiu verde este mini-orasul numit Cosmopolis situat pe Balta Cretuleasca ce va avea o suprafata de un milion de metri patrati si se va desfasura in sapte faze. In prma faza, vanduta deja in totalitate, va fi construita pe o suprafata de 90.000 de metri patrati, din care 67.750 de metri patrati va fi suprafata construita desfasurata a celor 44 de cladiri ce inglobeaza peste 500 de apartamente. Pe restul terenului ce mai ramane liber vor fi construite spatii de joaca pentru copii, trei piscine, spatii de retail, farmacie, cafeterie. Constructia aceastei prime faze a proiectului va fi terminata in luna octombrie a anului care urmeaza.

La finalizarea intregului proiect in 2014 aici se vor regasi si un poney club, un country club, o cladire de birouri, o scoala, o biserica, un hotel si chiar o policlinica. Pentru adepti sporturilor nautice si a pescuitului vor fi amenajate zone speciale.

Daca vrei distractie, platesti

Situat pe soseaua Pipera-Tunari, ansamblul rezidential Belvedere se va intinde pe o suprafata totala de 70.000 de metri patrati, iar suprafata totala construita va fi de cel putin 80.000 de metri patrati, cum spune Dan Ioanitescu, project manager. Pe langa cele 678 de apartamente in cele patru cladiri va mai exista si o cladire de birouri, dar si un club unde vor fi doua piscine, beauty-center si terenuri de sport.

Pentru acestea insa locatarii vor trebui sa plateasca. Clubul va fi controlat fie de catre dezvoltator, fie va fi vandut celor interesati. Pe langa acestea aici vor fi construite o gradinita si un centru after-school. Cat despre spatiul verde care mai ramane, Dan Ioanitescu spune ca intre blocuri vor fi cateva fasii de spatiu verde, cu arbusti si pomisori.

Ca majoritatea proiectelor construite pe marginea lacurilor si acesta va oferi locatarilor posibilitatea de a se plimba cu barca sau vaporasul.

Un lucru e cert, pe langa costurile de intretinere pe care un locatar le va plati si care pot ajunge chiar si la 150 de euro, acesta va mai scoate din buzunar si bani de distractie in noile ansambluri rezidentiale.

Andrada Ghira