Dezvoltatorii imobiliari isi reduc numarul de proiecte

Imobiliare

09.04.2008 - Financiarul
Dezvoltatorii imobiliari isi reduc numarul de proiecte

Pentru a avea cele mai bune produse
Unii dezvoltatori imobiliari au decis sa renunte la unele dintre proiectele anuntate si au vandut terenurile altor companii. Solutia a fost impusa de lipsa finantarilor si are scopul de a optimiza cheltuielile si de a reusi sa realizeze proiecte care sa atraga fondurile de investitii prin profituri mai mari si sigure.In prezent, bancile privesc cu multa atentie fiecare detaliu al unui proiect inainte de a acorda bani. Pen¬tru investitorii care nu beneficiaza de relatii puternice cu bancile, finan¬ta¬rea este greu de obtinut, cateva gru¬puri de investitori ramanand din acest motiv in afara pietei imobi¬lia¬re, cel putin pana la imbunatatirea con¬ditiilor de finan¬tare, potrivit unui studiu al companiei de consul¬tanta imobiliara Jones Lang LaSalle (JLLS). La aceasta se adauga cresterea costurilor finantarii, ca ur¬ma¬re a faptului ca marjele de do¬banda s-au majorat in medie cu 40-65 de  puncte de baza, iar gradul de inda¬torare accep¬tat de banci a coborat la 65%-75% din valoarea proiectelor. In aces¬te conditii, comitetele de credi¬tare ale bancilor prefera cofinantarile pen¬tru tranzactiile care depasesc 100 de milioane de euro. 


Nici fondurile nu sunt mai darnice
Cu un ochi la fel de critic ca al ban¬cilor, si marile fonduri de inves¬ti¬tii studiaza proiectele aflate in dez¬vol¬tare, cantarind cu grija ce pro¬fi¬turi pot aduce. Inceputul aces¬tui an este caracterizat de o atitudine re¬zervata a fondurilor de investitii fata de deciziile de a vinde ori de a cumpara, deoarece acestia incearca sa-si dea seama la ce nivel se vor "li¬nisti" pietele financiare internatio¬nale, se subliniaza in studiul JLLS. In aceste conditii, "jumatate dintre proiectele anuntate pentru acest an vor fi finalizate la termen, iar celelalte vor avea intarzieri intre sase si opt luni. Va exista si un procent de 5% dintre dezvoltatorii care vor da inapoi", estimeaza Andrei Diaco¬nescu, Partner in cadrul casei de investitii Capital Partners. Intarzierile survenite in construc¬tii, cresterea costurilor de executie si lipsa fortei de munca sunt impedi¬mente care vor intarzia livrarea ofer¬tei pe termen scurt si mediu, se adauga in studiul JLLS. "Oprirea unor dezvoltari imobiliare se va vedea mai mult la proiectele a caror promovare a inceput in a doua jumatate a anu¬lui trecut si cu finalizare anuntata peste doi ani", spune Cristian Usti¬nescu, Capital Markets Manager la compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox.


Vanzatorii de terenuri
Dificultatea de a obtine finantare ii determina pe unii dezvoltatori imobiliari sa renunte la unele dintre pro¬iectele de zeci de milioane de euro anuntate pe piata din Romania. "Criza de lichiditate are un efect de nor¬malizare a pietei, urmand o sca¬de¬re a preturilor la terenuri care alun¬ga investitorii speculativi", ex¬pli¬ca Andrei Diaconescu. Cresterea costurilor de finantare si numarul mic de cumparatori cu un grad de in¬da¬torare ridicat arata o piata cu in¬vestitori mai selectivi, explica si JLLS.


Anul trecut, cativa dezvoltatori imobiliari au inceput sa vanda unele dintre terenurile din Romania, pen¬tru care obtinusera deja autorizatie de constructie. Tendinta s-a accen¬tu¬at la inceputul acestui an. Printre acestia sunt investitorii israelieni Neocity si Engel East Europe si cel un¬gar Futureal. De exemplu, la sfar¬situl anului trecut, Engel East Euro¬pe a vandut terenurile din Pipera si Bragadiru din nordul Bucurestiului, evaluate la sapte milioane de euro. Acesta a fost cel de-al doilea proiect la care a renuntat Engel dupa ce, in iunie 2007, se retrasese dintr-un joint-venture privind ridicarea unui ansamblu rezidential in Capitala, proiect de 500 de milioane de dolari. Vanzarea terenurilor le poate aduce acestora veniturile necesare pentru a continua lucrarile la proiectele aflate intr-o faza mai avansata de dezvoltare sau la cele care le pot aduce cele mai ridicate profituri.

Alina Botezatu