Dezvoltatorii imobiliari au adus de urgenta expati pentru a-si salva afacerile

Imobiliare

06.08.2009 - Ziarul financiar

Tiriac a adus un danez, cipriotii de la Omilos pe britanicul Graham Kilbane, in timp ce proprietarii Liberty Center tocmai au recrutat un al doilea englez la conducerea mallului.

Companiile de dezvoltare imobiliara au inceput sa recruteze tot mai multi expati in structurile de conducere, in conditiile in care majoritatea managerilor locali nu au experienta unei crize financiare.

„Companiile cauta in aceasta perioada manageri cu experienta, care pot misca lucrurile in directia corecta in aceasta perioada. Majoritatea executivilor din regiune nu au mai trecut printr-o asemenea perioada", apreciaza Ulrik Rasmussen, partener in cadrul firmei de executive search Pedersen & Partners si unul dintre cei mai activi recrutatori de manageri pe zona de real estate.

Tiriac l-a pus la conducerea afacerii imobiliare pe danezul Bjarne Virenfeldt, cipriotii de la Omilos, proprietarii parcurilor de retail ERA Shopping Park din Oradea si Iasi, l-au recrutat pe britanicul Graham Kilbane, in timp ce proprietarii mallului Liberty Center au adus de asemenea un britanic - Mike Pugh - care a fost recent schimbat cu un alt expat, Robert Fusco.

Traficul si vanzarile din Liberty Center sunt mult sub nivelul asteptat de catre dezvoltatori la momentul deschiderii, in timp ce proiectele ERA Shopping Park au si un grad destul de ridicat de neocupare.

Rasmussen apreciaza ca acesti executivi experimentati au nevoie de o echipa locala puternica, fara de care nu vor reusi sa reduca la minim pierderile actionarilor. „Acesti manageri nu sunt neaparat mai scumpi decat cei locali. Pentru a reusi, ei trebuie sa aiba acces la particularitatile pietei locale, de suport al echipelor formate din specialisti locali", spune consultantul.

Numeroase afaceri imobiliare trec in prezent prin dificultati majore din cauza imprumuturilor contractate pentru proiecte neviabile, in care nu pot vinde apartamentele, inchiria spatiile de birouri sau genera vizitatori si vanzari pentru chiriasii centrelor comerciale.

„Era nevoie de un nou val de manageri, daca te uiti la calitatea slaba a dezvoltarilor, a finisajelor, dar si a riscurilor pe care o serie de manageri si le-au asumat in ultimii ani pentru proiecte cu concepte gresite", spune Rasmussen.

Printre cei mai vechi expati de pe piata locala de real estate se numara Ali Ergun Ergen, care conduce dezvoltarea comerciala a proiectului Baneasa din nordul Capitalei, Michael Lloyd, care a fondat la inceputul acestui an propria firma, Quintet Asset Management, sau Andrew Stear, care a fost implicat in dezvoltarea parcului de afaceri IRIDE din Pipera si este unul dintre fondatorii companiei RED Management Capital. Experienta locala nu l-a impiedicat pe Stear sa greseasca alegand Braila pentru o investitie intr-un centru comercial, unde exista un proiect similar intr-un stadiu mai avansat de constructie si cu o pozitie mai buna.