Dezvoltatorii de proiecte imobiliare isi construiesc profituri de pana la 100%

Imobiliare , ANALIZE / COMENTARII

11.02.2008 - Curierul National
Dezvoltatorii de proiecte imobiliare isi construiesc profituri de pana la 100%

Tranzactiile au depasit anul trecut 2 miliarde de euro

Dezvoltatorii imobiliari au realizat profituri care au reprezentat in unele cazuri dublarea sumei investite pentru construirea proprietatilor de pe piata din Romania, informeaza Mediafax. In 2007, cea mai importanta tranzactie incheiata pe piata din Bucuresti a fost vanzarea cladirii America House, situata in Piata Victoriei, de catre Globe Trade Centre - GTC subsidiarei grupului financiar francez Natixis, Ixis Corporate&Investment Bank, intr-o tranzactie de 120 milioane de euro. Tranzactia a adus dezvoltatorului GTC un profit de 80 de milioane de euro, respectiv dublul sumei investite. La inceperea lucrarilor, reprezentantii companiei au estimat ca vor investi 35-40 de milioane de euro.

Belgienii de la Liebrecht & wooD au facut o afacere foarte profitabila prin vanzarea complexului de birouri Victoria Park fondului Immoeast pentru 65 milioane de euro, dupa ce compania anuntase inaintea finalizarii proiectului ca investitia se va plasa la 25-30 de milioane de euro. Un alt proiect care a adus un castig considerabil dezvoltatorului a fost complexul de birouri S-Park din Bucuresti. Investitia pentru realizarea proiectului a fost estimata la 60 de milioane de euro, iar fondul austriac Immoeast a platit 101,5 milioane de euro pentru cele patru cladiri de birouri din S-Park. Astfel, profitul firmei Primavera Development, detinuta de oamenii de afaceri Daniel Adrian Tanasoiu, Emil Tanasoiu si Valentin Bitoiu, a trecut de 40 milioane de euro, respectiv 70% din investitia initiala.

Vanzarea Millennium Business Centre, PGV Tower si Construdava catre firma de investitii imobiliare a grupului Allianz, Deutsche Gesellschaft fur Immobilienfonds, a adus fondului European Convergence Property Company un profit de 20,9 milioane de euro, reprezentand 23% din suma investita. Fondul a preluat cele trei proprietati pentru 89,1 milioane de euro si le-a vandut firmei germane cu 110,5 milioane de euro.

Laurentiu Matache