Dezvoltatorii de malluri au iesit din criza si deschid proiecte de 500 mil. euro

PROIECTE / DEZVOLTARE

12.09.2011 - Ziarul financiar
Dezvoltatorii de malluri au iesit din criza si deschid proiecte de 500 mil. euro

Toamna acestui an va fi pentru piata mallurilor cea mai buna din ultimii trei ani. Sapte proiecte noi cu o suprafata inchiriabila de 300.000 mp se vor deschide in Bucuresti si in tara.

Sapte proiecte comerciale de dimensiuni mari se vor deschide pâna la finalul acestui an in Arad, Oradea, Craiova, Constanta, Iasi, Botosani si Bucuresti dupa ce investitorii din piata mallurilor au revenit puternic, atrasi de reluarea planurilor de expansiune ale retailerilor internationali.
In primii doi ani de criza dezvoltarea centrelor comerciale s-a oprit brusc, dar pe finalul acestui an se poate vorbi chiar de efervescenta, tinând cont ca pe piata ar urma sa fie lansate proiecte cu o suprafata inchiriabila de circa 300.000 de metri patrati, in urma unor investitii cumulate de circa jumatate de miliard de euro.

Cele mai mari proiecte vor fi deschise in Craiova, Constanta si Iasi, in timp ce in Bucuresti va fi deschisa prima etapa a parcului comercial Colosseum de pe Soseaua Chitilei, respectiv magazinele Leroy Merlin si Carrefour, cu o mica galerie comerciala.

Criza a provocat inchideri de centre comerciale, unele au intrat in insolventa sau chiar in faliment. Acest lucru a determinat insa dezvoltatorii care merg inainte cu construirea de malluri sa lucreze mai mult la procesul de preinchiriere, astfel ca majoritatea proiectelor propuse pentru toamna acestui an au deja spatiile ocupate in proportie de 80-90% de catre retaileri puternici precum Auchan, Carrefour, Cora, Inditex, H&M sau C&A. Investitia intr-o serie dintre aceste proiecte este pe deplin justificata, cum este cazul centrului comercial din Craiova, unde pe platforma Electroputere va fi realizat primul mall din oras.

In Arad sau Oradea, in schimb, unde vor fi deschise mallurile Galleria si Oradea Shopping City, competitia va fi acerba, in conditiile in care in aceste orase exista deja proiecte comerciale. Constanta si Iasi sunt considerate, dupa Bucuresti, doua dintre cele mai bune orase pentru malluri, astfel ca dezvoltarea noilor proiecte Maritimo si Palas nu este tocmai o surpriza.

Prin intermediul mallurilor din România sunt vândute in prezent produse de circa

doua-trei miliarde anual, in timp ce veniturile din chirii ale proprietarilor depasesc 300 de milioane de euro.

O serie de malluri care ar urma sa fie deschise pâna la sfârsitul acestui an au deja liste de chiriasi pe care in perioada de boom imobiliar nu ar fi reusit sa le realizeze, tinând cont ca gigantii din retailul vestimentar Inditex, H&M, C&A sau New Yorker fie nu erau la fel de agresivi in expansiune la acea vreme din cauza chiriilor ridicate, fie nici nu erau inca in piata.

Cine incepe "balul deschiderilor" si cu ce chiriasi?

Luna septembrie va aduce doua inaugurari importante in Bucuresti, si anume primul magazin din cadrul parcului comercial Colosseum din

Chitila - unitatea de bricolaj a francezilor de la Leroy Merlin, in 15 septembrie -, respectiv extensia mallului Baneasa Shopping City care va cuprinde din 23 septembrie un cinematograf multiplex cu 13 sali.

A doua etapa a proiectului Colosseum ar trebui deschisa in 18 octombrie, Carrefour fiind cel mai important chirias al acestei faze de dezvoltare.

Primul mall al toamnei deschis in afara Bucurestiului va fi cel din Arad, proiectul Galleria având stabilita data inaugurarii pentru 6 octombrie, iar lista viitorilor chiriasi este formata din Cora, Flanco, Inditex, Mango, Pure Fitness si Cinema City. GTC a anuntat un grad de preinchiriere de 99% pentru proiectul cu o suprafata inchiriabila de 33.000 de metri patrati, al carui principal competitor va fi Atrium Center.

La sfârsitul lunii octombrie, mai exact pe 28, austriecii de la Immofinanz vor deschide proiectul Maritimo din Constanta, un mall de 50.000 de metri patrati al carui grad de preinchiriere este de asemenea de circa 90%.

Austriecii au vândut spatiul hipermarketului catre compania Auchan, dar au reusit sa-i atraga in calitate de chiriasi pe cei mai activi retaileri de imbracaminte - Zara, H&M, C&A si New Yorker -, precum si pe germanii de la Peek & Cloppenburg, care vor deschide dupa patru ani de la intrarea pe piata al doilea magazin din România.

Maritimo va avea si un multiplex si un centru de fitness, iar principalii competitori vor fi centrele comerciale City Park si TOM, doua proiecte cu vânzari bune in oras.

Pentru noiembrie prima confirmare vine dinspre Botosani, unde la jumatatea lunii va fi deschis proiectul European Retail Park, format dintr-un hipermarket Carrefour de 9.500 de metri patrati si o galerie comerciala de 5.500 de metri patrati cu Domo, New Yorker, Leonardo sau Orsay.

Tot in noiembrie ar trebui deschis si mallul Electroputere din Craiova, pentru care insa dezvoltatorii nu au avansat pâna in prezent o data exacta.

Proiectul a fost ocupat peste 90% cu o serie dintre cei mai puternici chiriasi de pe piata, pe lânga Zara, H&M, C&A si New Yorker, printre viitoarele magazine ale mallului de 71.000 de metri patrati numarându-se si Decathlon, Kiabi, Waikiki sau Elvila, in timp ce ancora de food va fi un hipermarket Auchan.

In ceea ce priveste proiectele Oradea Shopping City si Palas Iasi, dezvoltatorii mentin ca termen prevazut pentru deschidere anul 2011, dar de asemenea nu au precizat pâna in prezent date exacte.

Iulian Dascalu, dezvoltatorul Palas Iasi, spune ca data deschiderii mallului din spatele Palatului Culturii din Iasi va fi anuntata la sfârsitul lunii septembrie, in timp ce reprezentantii Oradea Shopping City, mall aflat in portofoliul lui Gabriel Popoviciu, mizeaza inca pe 2011.

Cât de importanta este respectarea termenelor? In conditiile in care decembrie este cea mai buna luna pentru cumparaturi, in timp ce ianuarie si februarie sunt printre cele mai slabe, deschiderea unui mall cu câteva saptamâni inainte de Craciun poate reprezenta vânzari de 5-10 milioane de euro pentru retaileri. Tinând cont insa ca cinci dintre mallurile aflate in lucru erau programate la un moment dat pentru deschidere si in 2010, nu este exclus sa apara noi amânari.