Dezvoltatorii de blocuri de apartamente noi iau cu asalt Ilfovul

Imobiliare , TENDINTE

17.03.2008 - Bursa
Dezvoltatorii de blocuri de apartamente noi iau cu asalt Ilfovul

Noile proiecte rezidentiale livrate pe piata bucuresteana, in ultimii ani, au inregistrat vanzari ridicate, desi multe dintre acestea s-au adresat populatiei cu venituri mari. Dezvoltatorii au initiat proiecte rezidentiale de mari dimensiuni, care se afla, in acest moment, in curs de constructie sau in stadii avansate de obtinere a avizelor de urbanism.

Ca urmare a cresterii rapide din ultimii ani a pretului terenurilor si materialelor de cons­tructie, investitorii au inceput sa regandeasca structura proiectelor. Potrivit unui studiu efectuat de compania imobiliara "Atisreal", ei construiesc locuinte de dimensiuni mai mici (intre 60 si 90 mp) pentru a mentine preturile la niveluri accesibile.

Desi o mare parte a cererii se concentreaza pe locuinte unifamiliale, in ultimele 12 luni dezvoltatorii au devenit interesati de construirea de blocuri rezidentiale chiar si in judetul Ilfov, ca urmare a lipsei terenurilor edificabile din interiorul orasului.

Pe segmentul apartamentelor destinate populatiei cu venituri medii si medii-ridicate, proiectele au urmatoarea structura in ceea ce priveste numarul de camere si suprafetele utile: garsoniere - sub 5% (35-40 mp), apartamente cu un dormitor - 15-20% (60-70 mp), apartamente cu doua dormitoare - 60-65% (80-90 mp) si apartamente cu trei dormitoa­re - 10-15% (90-100 mp).

Pe parcursul lui 2008, se vor finaliza primele proiecte de mari dimensiuni destinate populatiei cu venituri medii si medii-ridicate. Competitia in­tre dezvoltatori va deveni acerba, fiind anuntate proiecte ce cuprind mii de locuinte care se adreseaza aceluiasi segment de piata.

In 2007, numarul de autorizatii de constructie eliberate in zona Bucuresti-Ilfov pentru locuinte a fost de 7.499, inregistrandu-se o crestere de 22% comparativ cu 2006. Competitia crescuta dintre dezvoltatori va duce la cresterea avantajelor oferite clientilor, pornind de la numeroase variante de finantare, cum ar fi metoda buy-back, pana la conditii favorabile pentru credite sau alte facilitati.

Ca urmare a preturilor cres­cute la terenuri si materiale de constructie, dezvoltatorii sunt nevoiti sa construiasca apartamente cu suprafete comparabile cu cele construite inainte de 1989, dar cu finisaje superioare din punct de vedere calitativ. Astfel, ei pot, in continuare, promova preturi accesibile.

Alina Toma Vereha