Dezvoltarea sudului Capitalei va depinde de infrastructura

Imobiliare , PROIECTE / DEZVOLTARE

18.02.2008 - Adevarul
Dezvoltarea sudului Capitalei va depinde de infrastructura

In prezent, pretul terenurilor din aceasta zona este chiar si de 10 ori mai mic fata de cele situate in nordul orasului.

Construirea unui aeroport international in sudul Capitalei, dar si finalizarea canalului navigabil Bucuresti - Giurgiu constituie premise favorabile pentru dezvoltarea accentuata a acestei zone. Specialistii estimeaza, in acest context, cresteri ale preturilor terenurilor si ale locuintelor din aceasta parte a Capitalei.

Autoritatile promit ca vor extinde infrastructura si retelele de utilitati publice pentru a facilita dezvoltarea celor doua mari proiecte. Astfel, noua fata a zonei de sud va atrage si investitii ale companiilor specializate in constructii rezidentiale.

"Bucurestiul este debalansat, in prezent, cu o expansiune groaznica spre nord, unde metrul patrat de teren costa de pana la 10 ori mai mult decat in sud. Osatura infrastructurii trebuie dusa acolo unde este nevoie, indiferent al cui e terenul respectiv. Altfel de abordari duc la prejudicii aduse cetateanului", spune Razvan Murgeanu, viceprimarul Capitalei.
Pe de alta parte a aeroportul international, dar si finalizarea canalului Bucuresti - Giurgiu reprezinta argumente importante pentru firmele imobiliare interesate de dezvoltarea de proiecte in zona. "Constructia aeroportului din sud va incepe in 2009 si va fi gata pana la sfarsitul lui 2010, in timp ce pentru canalul Dunare – Bucuresti este nevoie de un studiu de fezabilitate care va fi gata cel tarziu la jumatatea lui 2009. De canal sunt interesate companii mari private, in vederea concesionarii", explica ministrul transporturilor, Ludovic Orban.
Reprezentantii companiilor imobiliare considera ca­ pretul zonei va creste in urma acestor lucrari. "Cred ca va fi cu siguranta o crestere de preturi in sud datorata dezvoltarii infrastructurii, a aparitiei aeroportului si a canalului Bucuresti - Dunare, insa este foarte greu de apreciat in acest moment cu cat.


Exista niste limite de crestere determinate de randamentele pe care dezvoltatorii le pot obtine construind pe aceste terenuri si de puterea de cumparare a clientului final", spune Gabriel Sorin Zamfir, presedinte al Uniunii Nationale Imobiliare.

Panait Andrei