Dezvoltare - Fonduri europene pentru Romania

PROIECTE / DEZVOLTARE , Constructii

24.10.2007 - Jurnalul National

 

publicat 14.07.2007

Comisia Europeană a aprobat Programele OperaÅ£ionale Sectoriale (POS) pentru mediu, transporturi ÅŸi lucrări publice din România. Conform acestor programe, Å£ara noastră va beneficia de fonduri europene în valoare de circa 13 miliarde de euro pentru implementarea unor proiecte ce vizează dezvoltarea durabilă în perioada 2007-2013. POS-Transport are o valoare totală de investiÅ£ii de 5,7 miliarde euro, din care 4,5 miliarde euro provin de la UE, în timp ce 1,2 miliarde euro reprezintă contribuÅ£ia României, a declarat Ludovic Orban (foto), ministrul Transporturilor. Ministerul Lucrărilor Publice va avea la dispoziÅ£ie peste 4,6 miliarde de euro, dintre care 3,72 miliarde de euro fonduri structurale ÅŸi 880 milioane de euro contribuÅ£ia României.

PROIECTE. "Ca urmare a procedurilor, care durează între 60 ÅŸi 130 de zile, primii bani îi vom avea cel mai devreme în luna noiembrie. În acest an, România nu va reuÅŸi să absoarbă foarte mult din aceÅŸti bani", a spus Laszlo Borbely, ministrul Lucrărilor Publice. POS-Mediu va accesa circa 4,5 miliarde euro din fondurile UE, la care se va adăuga suma de aproximativ un miliard de euro cofinanÅ£are naÅ£ională.

Priorităţile transporturilor sunt împărÅ£ite pe patru axe. Astfel, vor fi realizate investiÅ£ii pentru modernizarea sistemului naÅ£ional de transport durabil ÅŸi integrarea reÅ£elei din România în reÅ£eaua europeană, precum ÅŸi pentru modernizarea reÅ£elei de transport intern. De asemenea, se va pune accent pe protecÅ£ia mediului în domeniul transporturilor, dar ÅŸi pe asistenÅ£a tehnică sau programe de consultanţă. Mai mult, va fi îmbunătăţită infrastructura de transport regional ÅŸi local, se va încuraja dezvoltarea mediului de afaceri regional ÅŸi promovarea turismului.

Pentru îndeplinirea tuturor obiectivelor din Planul NaÅ£ional de Dezvoltare, România ar avea nevoie de aproximativ 50 de miliarde euro. În aceste condiÅ£ii, Å£ara noastră are un deficit de finanÅ£are între 20 ÅŸi 30 miliarde euro, fondurile structurale ÅŸi de coeziune cifrându-se la circa 30 miliarde euro

 

Elena Stan