Developerii au cel mai mare profit la construirea unei case

Constructii

13.05.2008 - Curierul National
Developerii au cel mai mare profit la construirea unei case

Locuintele de inchiriat sunt mai ieftin de dezvoltat
Piata imobiliara este impartita intre trei jucatori: funizorii de materiale si produse de constructii, constructorii si developerii, ultimii avand marja de profit cea mai mare, sustine Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania (APMCR). "In momentul de fata, marja de profit a constructorilor si a furnizorilor de materiale este mai mica decat a dezvoltatorilor". Pentru a intelege mai bine, Georgescu a dat un exemplu in cifre pentru a intari afirmatia facuta: pretul unui apartament in Pipera porneste de la constructor de la suma de 56.000 de euro, la care se adauga pretul terenului, plus alte taxe (care reprezinta 10% din valoarea constructiei) si dupa un mic calcul valoarea finala ar ajunge la 100.000 de euro. Cum cumparatorului ii este furnizat la pretul de 150.000 de euro, un calcul simplu ne arata ca profitul developerului este de aproximativ 50.000 de euro de apartament.

Romanii prefera proprietatea privata in schimbul celei inchiriate
In materie de locuinte, se stie bine, orice roman isi doreste sa aiba locuinta proprie si nu sa se foloseasca de un spatiu locuibil in schimbul unei chirii. Acum, in Romania, 95% dintre locuinte reprezinta proprietate privata construita pana in '90 si doar 5% dintre ele sunt realizate din '90 pana acum.

Imobilele realizate pentru inchiriere au o structura mai usoara
El a mai adaugat ca "toata lumea vrea proprietate privata si evita cat mai mult inchirierea uneia". Dar aceasta preferinta influenteaza mult modul de construire a unei case, pentru ca structura unei case pentru inchiriere este diferita de una care va deveni o proprietate privata. In cazul primului tip de locuinta, aceasta are o structura mai usoara, iar constructorii sunt de parere ca o astfel de casa este mai rezistenta.

Reprezentantul APMCR spune ca faptul ca suntem o tara de proprietari impiedica mobilitatea persoanelor. Situatia asta de la noi este atipica fata de ce se intampla in afara, dincolo raportul este de 60% cu chirie si 40% proprietari. Cand iti faci casa ta, proprietarii cer materiile grele si in conditiile unui seism o casa mult mai usoara ca greutate rezista mult mai bine decat una mai grea. Avand in vedere ca locuintele pentru inchiriere sunt construite din cu totul alte materiale, de aici si chiriile sunt mai scazute.

Diana State