Desi crede ca piata locala este riscanta, Europolis porneste primul proiect ca dezvoltator

PROIECTE / DEZVOLTARE

13.11.2009 - Curierul national
Desi crede ca piata locala este riscanta, Europolis porneste primul proiect ca dezvoltator

Compania negociaza deja un credit de 75 milioane de euro, pentru Orhideea Towers
Instabilitatea politica si lipsa unui program anticriza au redus apetitul investitional

Europolis va incepe in 2010 constructia primului proiect realizat in calitate de dezvoltator in Romania, pentru care negociaza un credit de 75 de milioane de euro, desi apreciaza ca piata locala prezinta un risc mare pentru investitorii straini, din cauza crizei economice si instabilitatii politice.
"Romania nu este in prezent cea mai buna destinatie pentru investitii imobiliare, pentru ca anul 2009 a adus un risc mare pentru investitorii straini din cauza crizei economice mondiale, accentuata de instabilitatea politica actuala a tarii, precum si de lipsa unui program concret anticriza", a declarat Helmut Neubauer, managing director al Europolis Real Estate Asset Management, parte a grupului Volksbank.
Din acest motiv, reprezentantul Europolis considera ca apetitul pentru investitii si dezvoltari imobiliare pe piata romaneasca este foarte redus in prezent.
"Ca o consecinta a fenomenului economic global, bancile nu mai dau credite, iar in cazurile in care le aproba, conditiile solicitate sunt foarte dure. Astfel, daca iei in calcul costul creditarii si al constructiei versus potentialul venit obtinut rezulta un randament al investitiei la un nivel inferior trendului practicat in ultimii ani si pe piete similare", a adaugat reprezentantul Europolis, citat de Mediafax.

Constructia incepe in momentul cand vor fi suficienti chiriasi

Cu toate problemele din Romania, Europolis a decis sa inceapa constructia primului proiect care va fi realizat de compania austriaca in calitate de dezvoltator in Romania, respectiv Orhideea Towers din Capitala. Proiectul a fost anuntat anul trecut, iar ulterior reprezentantii Europolis au hotarat ca vor incepe constructia doar daca vor fi suficienti chiriasi. "Am decis sa incepem constructia in 2010. Negociem in prezent atat contracte de inchiriere, cat si cel de finantare bancara. Credem in acest produs si proiectul va fi o referinta pe piata. Investitia va fi de peste 100 milioane de euro, din care 75 milioane de euro dorim sa-i imprumutam de la banci si institutii financiare, respectiv companii de leasing, de asigurari", a spus Neubauer.
Intrebat daca Europolis vizeaza si alte achizitii in Romania, pentru a profita de scaderea preturilor, Helmut Neubauer a mentionat ca nu se poate spune ca activele imobiliare s-au ieftinit, data fiind lipsa tranzactiilor de pe piata si posibilitatea stabilirii unui parametru obiectiv de comparatie. In opinia sa, este evident insa ca valoarea de piata a activelor a scazut, constatata si ca urmare a evaluarilor facute de specialisti.

Daca isi revine Vestul, la jumatatea anului viitor efectele pozitive se vor simti si in Romania

In ceea ce priveste o posibila revenire a pietei, reprezentantul Europolis considera ca si anul 2010 va fi unul dificil.
"Daca tarile din vestul Europei vor incepe sa-si revina usor pe la mijlocul anului viitor, efectele de imbunatatire a situatiei se vor simti in Romania cu un decalaj de circa noua luni. Asa ca anul 2010 va fi unul greu, poate cu o usoara revenire spre sfarsit. In vestul Europei criza abia acum se simte in economia reala, creste somajul, scade consumul", a aratat Neubauer. El crede ca, in aceasta perioada, ar fi indicat ca dezvoltatorii sa analizeze cu mai mare atentie ofertele de vanzare si sa dedice mai mult timp alegerii terenului, iar criteriille de selectie sa nu fie doar pretul, ci si potentialul de dezvoltare. In cazul proiectelor deja in derulare, Neubauer le recomanda dezvoltatorilor sa puna accent pe calitate si eficienta. "Celor care au inceput deja un proiect le urez succes, sa gaseasca chiriasi, la chirii bune. Dar ma indoiesc ca le va merge prea bine tuturor avand in vedere ca sunt cazuri cand dezvoltatorii de birouri din Pipera au acceptat si chirii de 10 euro pe metru patrat pe luna", a adaugat Neubauer.