Deprecierea leului scumpeste locuintele

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

17.01.2008 - Gardianul
Deprecierea leului scumpeste locuintele

Deprecierea leului fata de euro din ultimele saptamâni face ca pretul apartamentelor tranzactionate pe piata sa creasca în moneda nationala, iar potentialii cumparatorii vor fi cei care ies în pierdere din cauza modificarii cursului de schimb, sustin analistii imobiliari consultati de NewsIn. „Proprietarii profita de situatie de obicei si trec imedit pe moneda care le aduce câstig. Ei nu ies în pierdere niciodata si apeleaza la orice artificiu pentru a câstiga cât mai mult dintr-o tranzactie imobiliara. Daca anul trecut, când euro a scazut de undeva de la 42.000 lei vechi la 36.000 lei vechi, proprietarii care vindeau cu 50.000 euro o locuinta au facut un calcul si au mai plusat cu înca 10.000 euro la pret, astazi, când euro a crescut, nimeni nu va mai schimba pretul de la 100.000 euro la 90.000 euro“, a declarat analistul imobiliar Radu Zilisteanu.

Si analistii companiei imobiliare PYF sustin ca aceasta crestere a raportului euro/leu poate influenta piata imobiliara în sens negativ. „Aprecierea euro fata de leu poate duce la aparitia micilor speculanti în sensul ca aceia care au cumparat în euro acum câteva luni pot revinde în prezent acelasi apartament la aceeasi valoare la care l-a cumparat si totusi cu un profit destul de bun“, sustine directorul adjunct al companiei PYF Imobiliare, George Dimitriu. Potrivit acestuia, clientii care au cumparat o locuinta în cadrul unui ansamblu imobiliar nou, în cursul anului trecut, au realizat o afacere destul de buna, având în vedere faptul ca taxele de rezervare se achita în lei la cursul zilei. „De exemplu, primul client care a semnat o rezervare a achitat echivalentul a 5.000 euro în luna noiembrie 2007, adica suma de 17.000 lei, iar un client care a achitat aceeasi taxa astazi a platit, în lei, suma de 18.553. Se poate observa ca persoanele care au încheiat aceste rezervari în anul care a trecut au câstigat putin peste 500 euro doar din deprecierea cursului valutar“, a spus Dimitriu.

Andreea Manea, reprezentantul companiei imobiliare City Expert, este de parere ca la cumparatorii care au dispus de euro, modificarea cursului valutar nu a facut o diferenta în buget în cazul în care au cumparat o locuinta în ianuarie 2008, si nu în noiembrie 2007, când leul era pe val. „În cazul celor care si-au tinut economiile în lei, pot aparea doua situatii: pierdere prin schimb valutar din lei în euro, care la casele de schimb valutar ar putea atinge un prag maxim de 3,9 lei, si de echilibru total daca, în ziua în care s-a facut vânzarea, cursul valutar a fost acelasi cu cel dintr-una din zilele din ianuarie când euro nu atinsese maximul de 3,71 lei“, sustine reprezentantul City Expert.Consultantul imobiliar mai spune ca cele mai mari pierderi le-au avut cumparatorii, deoarece tendinta euro a fost de crestere, media pierderii fiind de 20.000 lei la o tranzactie de 100.000 de euro. „În cazul în care plata imobilului s-a facut în euro la cursul din noiembrie, un proprietar care vinde acum apartamentul cumparat atunci poate avea un profit mediu de 20.000 lei noi“, a mai spus Andreea Manea.

A.N.