Dependintele scumpesc casa cu mii de euro

Imobiliare , ANALIZE / COMENTARII

14.02.2008 - Cotidianul

Beciul si garajul subteran reprezinta aproximativ 15% din costul total de constructie al casei, in timp ce bucataria de vara ajunge la 250 de euro pe metru patrat.

Proiectul pentru casa trebuie realizat in functie de necesitatile proprietarului deoarece dependintele, precum garajul, beciul sau bucataria de vara, pot aduce pierderi de peste zece mii de euro in cazul in care se construiesc fara a fi nevoie de ele. Pe de alta parte, daca solul pe care se construieste casa este unul cu probleme, cu pinza freatica la adincime mica, costurile cu beciul si cu garajul subteran pot creste considerabil. La fel si daca solul este unul dur. „Daca se construieste numai una dintre cele doua dependinte, costul va fi de aproximativ 7-10% din valoarea unei case. Cea de-a doua dependinta, fie garaj, fie beci, va creste costul la 15-20%, suprafata celor doua incaperi masurind aproximativ 30-40 de metri patrati“, ne-a spus Ciprian Ana, administratorul Policons Group SRL, adaugind ca suprafata este ideala pentru o casa de circa 100 de metri patrati. Astfel, daca la aceasta suprafata se ia in calcul un pret standard de constructie de 500 de euro/metrul patrat construit, se va ajunge la o investitie de 7.500-10.000 de euro pentru aceste dependinte.

Fundatia casei va fi modificata, iar pentru garaj si beci se vor face sapaturi cu utilaje speciale. Acesta este unul dintre motivele pentru care costurile acestor dependinte sint mari. „In plus, incaperile vor trebui construite din beton suficient de gros pentru a nu se prabusi. Betonul va trebui armat cu fier-beton intr-o cantitate mai mare“, a precizat Ciprian Ana.

Nicu Stan