De unde obtii finantare pentru investitii imobiliare

Imobiliare

18.08.2008 - Curierul National
De unde obtii finantare pentru investitii imobiliare

Destinatia investitiei determina tipul creditului bancar
Creditul ipotecar, solutia optima pentru prima casa

Credit de nevoi personale cu ipoteca, potrivit pentru modernizarea locuintei
Se poate obtine finantare pentru investitii imobiliare atât prin credit ipotecar, cât si prin credit de nevoi personale cu ipoteca. Ambele variante asigura accesul la sume mari de bani ce pot fi contractate pentru perioade lungi de timp, 25 - 35 de ani. Totusi, regimul garantiilor diferentiaza cele doua tipuri de credite. Daca creditul ipotecar poate fi garantat cu proprietatea care face obiectul contractului de vânzare-cumparare, creditul de nevoi personale cu ipoteca presupune ca solicitantul sa detina deja o proprietate pe care sa o aduca drept garantie pentru suma imprumutata.

Astfel, creditul ipotecar reprezinta solutia optima pentru persoanele care isi cumpara prima casa. Chiar si cei care vor sa achizitioneze o alta proprietate, ca si locuinta de vacanta, pot opta pentru creditul ipotecar, pentru ca in acest fel reusesc sa fereasca de litigii proprietatea existenta. Totusi, poate ca ar fi mai potrivit ca persoanele care investesc in vederea revânzarii sa aduca drept garantie imobilul existent.

Astfel, degrevat de orice obligatii, imobilul mai nou achizitionat poate fi foarte usor revândut. Daca solicitantul urmareste sa isi extinda sau sa isi modernizeze locuinta, atunci creditul potrivit este cel de nevoi personale cu ipoteca. si prin credit ipotecar se poate asigura finantare pentru destinatiile descrise mai sus, insa procedura este mult mai complicata.

Presupune ca solicitantul sa contracteze o firma de profil care sa elaboreze un deviz de lucrari si pe baza acestuia banca sa elibereze banii, virând direct firmei de constructii suma necesara. Optând pentru creditul de nevoi personale cu ipoteca, solicitantul nu este nevoit sa motiveze destinatia finantarii si poate realiza lucrarile de amenajare chiar si in regie proprie.

In procesul decizional, trebuie tinut cont si de costuri

Urmatorul aspect care trebuie avut in vedere este acela al costurilor celor doua tipuri de credite. Daca ne raportam la un credit de 100.000 de euro pe 30 de ani, in cazul unui credit ipotecar, la finalul perioadei de creditare solicitantul are de platit 280.000 euro, practic suma platita este de 2,8 ori mai mare decât suma imprumutata. in aceleasi conditii, pentru un credit de nevoi personale cu ipoteca, solicitantul are de platit peste 300.000 de euro, cu peste 3 ori mai mult decât suma imprumutata.

Cu cât suma imprumutata este mai mare, cu atât diferenta este mai evidenta intre cele doua tipuri de credite. Daca luam in considerare 200.000 de euro pe 30 de ani, pentru creditul ipotecar solicitantul plateste 560.000 euro, iar pentru creditul de nevoi personale cu ipoteca plateste peste 600.000 de euro, practic cu aproximativ 50.000 euro in plus.

Asadar, decizia obtinerii finantarii imobiliare nu face parte din categoria deciziilor simplu de luat, iar creditul cel mai ieftin nu este intotdeauna si cel mai potrivit profilului individual.
Creditul ipotecar poate finanta modernizarea sau extinderea locuintei, insa procedura este mult mai complicata. De aceea, creditul pentru nevoi personale cu ipoteca este cel mai potrivit.

Raluca Dobre