De ce nu se misca nimic, de 16 luni, pe piata terenurilor

Imobiliare

21.07.2009 - Business Standard

Piata terenurilor, primul sector imobiliar lovit de criza financiara, a ramas suspendata la nivelul trimestrului intai din 2008, punct de la care tranzactiile au fost inexistente, iar preturile au ramas inerte. Principalul motiv: nimeni nu vrea sa isi blocheze capital in pamant, sustin consultantii imobiliari chestionati de Business Standard.

Dupa fulminantul an 2007, in care, numai la nivelul Capitalei, s-au incheiat tranzactii in valoare de 675 mil. euro, samsarii terenurilor s-au retras in propria cochilie si acum traiesc cu frica unei executari, in lipsa banilor pentru ratele de achitat catre banca.

“Sectorul terenurilor a fost primul care s-a oprit, ca urmare a crizei. Dupa revenirea pietei va incepe dezvoltarea terenurilor pentru care exista un proiect, si abia dupa tranzactiile efective. Totul va depinde insa de preturile cerute in continuare. Proprietarii nu stiu cat sa ceara. Asteapta sa li se faca oferte“, a declarat Attila Peli, directorul diviziei de terenuri din cadrul Colliers International.

Singurele discutii ce privesc posibile achizitii de terenuri se mai poarta doar pentru loturile cu pozitionare centrala, insa golul dintre cerere si oferta nu poate fi umplut inca. “In prima parte a anului s-au purtat doar niste discutii intre parti care aveau asteptari total diferite. Spre exemplu, intre un proprietar care evaluase un teren din Bucuresti, in septembrie 2008, la 400 euro/mp si un cumparator interesat care nu dadea insa mai mult de 150 euro/mp”, explica Ionut Ciocan, senior consultant in cadrul departamentului terenuri al DTZ Echinox. Acesta a mai spus ca, in prezent, se disting trei categorii de proprietari: cei care se raporteaza la preturile de anul trecut, cei care nu vor sa piarda bani si prefera sa pastreze terenul si cei care ar lasa din pret, dar isi pastreaza o marja de profit de minimum 30%.

“Singura speranta in deblocarea tranzactiilor pe acest segment sta in cresterea interesului pentru segmentul rezidential, dar si aici exista o serie de terenuri securizate pentru dezvoltari de locuinte. Este clar ca pe zona birourilor si a centrelor comerciale avem un surplus de terenuri securizate si nu se vor mai face tranzactii pe aceste sectoare”, a mentionat Daniel Mitarcu, managing partner al agentiei imobiliare White House. Potrivit acestuia, terenurile care nu beneficiaza de un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) se vor tranzactiona si mai greu, din cauza Legii nr. 119/2007 care birocratizeaza obtinerea planului si, in plus, limiteaza Coeficientul de Utilizare a Terenului (CUT). Desi nu se intrevede o deblocare a acestui segment de piata in perioada urmatoare, consultantii se asteapta ca primele tranzactii sa apara in zonele centrale si sa continue etapizat spre periferie, dupa epuizarea loturilor cu risc scazut.

Potrivit Colliers, in 2007, anul cu cele mai multe tranzactii de terenuri la nivelul Capitalei, a fost cumparata o suprafata totala de teren (tinand cont de tranzactiile mari, de peste 5.000 mp) de circa 1,15 mil. mp, cu o valoare totala de peste 675 mil euro. Mai mult de 70% din suprafata totala a fost tranzactionata inainte de august 2007, dupa care trendul negativ al pietelor internationale a facut ca volumul tranzactiilor sa scada pe piata locala.