Dan Ioan Popp, Impact: Nu depindem de investitorii straini

Constructii

12.05.2008 - Ziarul Financiar
Dan Ioan Popp, Impact: Nu depindem de investitorii straini

Dezvoltatorul imobiliar Impact si-a dublat profitul in primul trimestru, in ciuda crizei de pe pietele internationale.
 
Impact Bucuresti (IMP) a obtinut in primul trimestru din acest an un profit net de 1,4 mil. euro (5,1 mil. lei), de peste doua ori mai ridicat decat in primele trei luni ale anului trecut, potrivit standardelor romanesti de contabilitate (RAS).

Afacerile au stagnat la nivelul de 4,8 mil. euro (17,7 mil. lei), insa veniturile totale au crescut cu 60%, la 50,4 mil. lei (13,6 mil. euro).

Profitul realizat de Impact din activitatea curenta a urcat in primul trimestru cu 30%, la 1,6 mil. euro (5,9 mil. lei), compania beneficiind totodata de venituri mai mari din dobanzile la banci, care au readus pe plus activitatea financiara a dezvoltatorului.

Rezultatele in crestere ale Impact vin in contextul in care criza de pe pietele financiare internationale, declansata de caderea pietei imobiliare din SUA, a inceput sa se simta si pe pietele imobiliare din Europa.

"Noi nu depindem in mod direct de straini, ponderea actuala a acestora in valoarea proiectelor noastre fiind de circa 20%, tocmai pentru ca ne-am orientat in aceasta perioada catre cumparatorii romani. Acum daca au racit la ei acasa stau cu fularul la gat si sufla si-n iaurt. Din aceasta cauza, ma astept ca in urmatoarele sase luni strainii sa fie la fel de precauti si sa revina in joc undeva in ultimul trimestru al anului din rationament de randamente financiare, pentru ca vor dori sa-si recupereze pierderile raportate in prima jumatate a acestui an", spune Dan Popp, directorul general si principalul actionar al Impact Bucuresti.

Potrivit conducerii companiei, anul trecut, contractele incheiate cu straini aveau o pondere de circa 40% in total. Trebuie precizat ca raportarile RAS includ doar veniturile aferente proiectelor la finalizarea acestora. Din aceasta cauza castigurile raportate de companie pe standarde romanesti sunt inregistrate in contabilitatea firmei cu o oarecare intarziere, in functie de durata fiecarui proiect in parte, si pot sa difere substantial de la o perioada la alta.

In plus, activitatea dezvoltatorilor in prima parte a anului este una destul de putin reprezentativa din cauza vremii mai putin prielnice pentru constructii.

Pe standarde internationale de contabilitate (IFRS), care iau in calcul in plus veniturile din proiectele aflate in curs de executie, Impact a realizat un profit net de 1,9 mil. euro (peste 7 mil. lei) la afaceri de 14,4 mil. euro (53,2 mil. lei).

Profitul brut obtinut de Impact in primele trei luni s-a situat cu 45% peste cel bugetat, in principal ca urmare a pierderilor mai mici pe partea financiara, in conditiile in care compania anticipase un nivel mai mare al cheltuielilor cu dobanzile bancare si a diferentelor nefavorabile de curs valutar care au afectat substantial rezultatul de anul trecut.

Adrian Cojocar