Daca dezvoltatorii imobiliari nu se adapteaza pietei, risca sa ramana cu proiectele nevandute

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

25.03.2008 - Curierul National
Daca dezvoltatorii imobiliari nu se adapteaza pietei, risca sa ramana cu proiectele nevandute
Concurenta pe piata romaneasca de real-estate este tot mai mare, iar dezvoltatorii risca sa ramana cu proiectele nevandute daca nu se orienteaza mai mult pe cerintele pietei.

"Romania este o piata cu o mare putere de absorbtie in ceea ce priveste achizitiile de locuinte, dar si o piata cu preturi ridicate, raportat la tarile din Estul Europei si la puterea de cumparare a romanilor.

In acelasi timp si deloc paradoxal, investitiile in piata romaneasca de locuinte nu pot fi considerate, din start, o reusita garantata, ba chiar pot fi sortite esecului, daca nu se au in vedere anumite aspecte fundamentale",a declarat Irina Petrescu, directorul departamentului de vanzari rezidentiale al companiei de consultanta imobiliara Esop, citat de NewsIn.

Potrivit Irinei Petrescu, premisa de la care trebuie sa plece orice proiect imobiliar este o analiza foarte atenta a cerintelor pietei la momentul respectiv si, implicit, o definire clara a publicului tinta caruia se adreseaza.

Aceasta idee de baza trebuie atent analizata, pentru ca este cea care influenteaza major restul aspectelor, de la constructie, suprafete si finisaje pana la vanzare.
Conform analistilor imobiliari, cea mai mare parte a dezvoltatorilor fac un prim studiu de impact si de fezabilitate, in urma caruia stabilesc destinatia exacta a proiectului, insa exista si dezvoltatori care merg direct la arhitecti si le cer sa faca un proiect cat mai bun, care sa exploateze la maximum terenul, punct de vedere care neglijeaza alte aspecte esentiale ce pot ingreuna vanzarea proiectului.

In Bucuresti s-au conturat zonele rezidentiale

In Capitala s-au stabilit zone rezidentiale dupa criterii de pret, distanta pana in centru sau clase sociale. Pe segmentul lux sunt vizate zonele exclusiviste ca Primaverii, Aviatorilor, Kiseleff, Dorobanti Capitale, Cotroceni, Herastrau, Domenii, Floreasca sau Casin. Zonele din centrul Bucurestiului, precum Unirii, Calea Calarasilor, Universitate, Romana, se caracterizeaza atat prin constructii de inaltime mica, cat si prin condominium-uri si se adreseaza segmentului mediu plus, iar pentru segmentul mediu sunt vizate cartierele si zonele limitrofe ale capitalei, unde se dezvolta conceptul de ansambluri rezidentiale stil condominium.

"Tinand cont de aceasta impartire, dezvoltatorii trebuie sa se adapteze zonei si sa construiasca in consecinta. In plus, locuintele construite pentru segmentul lux trebuie sa aiba suprafete mari, in timp ce, pentru segmental mediu, un proiect de succes poate avea suprafete mici sau cel mult medii. De asemenea, in momentul in care dezvoltatorul se orienteaza spre un proiect adresat clasei medii, trebuie sa prevada in plan mai multe garsoniere, in timp ce un complex adresat segmentelor mediu plus sau lux trebuie sa prevada mai multe apartamente cu 3 sau 4 camere", considera analistii Esop.