Cutremurul imobiliar din SUA se propaga in Europa

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

01.11.2007 - Adevarul

publicat pe 7.09.2007 

Efectele crizei creditelor de pe piaÅ£a americană s-au resimÅ£it deja în vestul continentului, în timp ce ţările din restul Europei sunt în aÅŸteptarea undei de ÅŸoc

După mai bine de 10 ani de creştere exuberantă, preţurile proprietăţilor din Europa sunt pe cale să se stabilizeze vizibil.

Însă cât de sănătos este sectorul imobiliar al statelor de pe vechiul continent? SpecialiÅŸtii prevăd că preÅ£urile caselor de aici vor primi o lovitură, dar nu atât de severă ca aceea din SUA, ÅŸi prevăd creÅŸteri mai puÅ£in spectaculoase.

Criza creditelor ipotecare din SUA a pornit de la americanii săraci care nu au mai reuÅŸit să-ÅŸi plătească ratele pentru creditele ipotecare. În ultimii ani, "visul american" a devenit un ideal mult mai accesibil. Cei care nu aveau nicio dovadă a veniturilor, nu posedau conturi în bancă ÅŸi nici nu aveau un istoric bun de plată puteau doar să spere la o casă a lor.

Explozia creditelor ipotecare subprime, în urma căreia toÅ£i cei din categoria de mai sus puteau obÅ£ine împrumuturi pentru a-ÅŸi cumpăra case a schimbat totul.

Până ÅŸi cei care nu-ÅŸi puteau permite să plătească nici măcar dobânzile au reuÅŸit să-ÅŸi achiziÅ£ioneze o locuinţă, ademeniÅ£i de posibilitatea de refinanÅ£are a împrumutului susÅ£inută de valoarea în creÅŸtere a imobilelor. În cele din urmă totul s-a prăbuÅŸit.

 

Costi Dobrea, Elena Stefanescu