Cushman & Wakefield: 10.000 mp de spatii comerciale si-au schimbat chiriasii

ANALIZE / COMENTARII

17.12.2009 - Wall street

Multe centre comerciale si-au schimbat in acest an chiriasii, un exemplu elocvent fiind Plaza Romania, care a fost nevoit sa atraga noi branduri dupa deschiderea mall-ului AFI Palace Cotroceni. In total, circa 10.000 mp de spatii comerciale au inregistrat schimbari ale retailerilor, potrivit estimarilor Cushman & Wakefield.

"In centrele comerciale existente au avut loc inlocuiri ale retailerilor. Estimam ca aproximativ 10.000 mp de spatii comerciale au fost tranzactionate in acest mod. Gradul de ocupare este diferit in cazul proiectelor dominante fata de cele secundare, in AFI Palace Cotroceni fiind de circa 100%", a declarat Razvan Gheorghe (foto), managing parter al companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Romania.

In acest an, circa 281.500 mp de spatii comerciale au fost finalizate, dintre care 152.300 mp au fost in Bucuresti. Pentru 2010, consultantii Cushman & Wakefield estimeaza ca vor fi finalizate doar 50% din ceea ce se estimase in urma cu 12 – 16 luni.

‘’Cel mai mare proiect care va fi livrat in 2010 este Sun Plaza din Bucuresti. Cu siguranta, vor fi finalizate proiectele aflate in stadiu avansat: Atrium Arad, Gold Plaza Baia Mare sau Real Ploiesti”, a adaugat Gheorghe.

In ceea ce priveste chiriile din piata de retail, reprezentantii Cushman & Wakefield spun ca nu vor fi fluctuatii importante fata de nivelul din trimestrul al patrulea din 2009, clientii retailului bancar vor continua politica de renegociere inceputa in acest an.

‘’Nu cred ca solicitarea retailerilor de a schimba chiria fixa pe o chirie variabila este benefica pentru dezvoltarea comertului modern in tara noastra, in conditiile de fata’’, a incheiat oficialul companiei.

Cushman & Wakefield Romania este unul din cei mai importanti jucatori din piata de consultanta imobiliara, cu o cifra de afaceri 5,4 milioane de euro in 2008. La nivel global, compania detine 230 de birouri in 58 de tari si are peste 15.000 de angajati.

Citeste cate din proiectele anuntate in piata de retail au sanse de finalizare in 2010 si vezi care sunt cele mai noi branduri din Plaza Romania.