Cursul de schimb, aliat doar cu proprietarii de imobile

Finante Banci , ANALIZE / COMENTARII

07.02.2008 - Capital
Cursul de schimb, aliat doar cu proprietarii de imobile

Cei care vand proprietati imobiliare pot castiga, in functie de valoarea tranzactionata, cel putin 10%, numai pe baza devalorizarii leului. Cumparatori nu au de ales.

Mihai Alexandrescu, 32 de ani, contabil, a achizitionat la sfarsitul verii trecute un apartament cu doua camere intr-un bloc construit inainte de 1989 in zona Titan, pentru care a platit 89.000 de euro. „Am avut noroc de o mostenire in provincie si datorita ei am reusit sa-mi cumpar apartamentul. Ezitam atunci, dar, uite, bine am facut pana la urma. Am dat aproape 300.000 de lei pe locuinta“, spune Alexandrescu. Daca ar fi amanat tranzactia, Mihai ar fi platit, la cursul actual, cam 330.000 de lei, deci cu 10% mai mult, fara a lua in calcul faptul ca apartamentele vechi s-au scumpit, anul trecut, cu sume cuprinse intre 3.000 si 5.000 de euro lunar.

Practic, proprietarii isi pot asigura in prezent un profit in lei de aproximativ 10%, dupa ce anul trecut, cand euro a scazut la 3,2 lei, majoritatea celor care aveau proprietati de vanzare au majorat imediat preturile in euro, pentru a nu iesi in pierdere ca urmare a aprecierii leului. Acum, acestia socotesc fericiti banii in plus care le intra in conturi numai pe baza devalorizarii monedei nationale. Potentialii cumparatori nu au insa decat o singura varianta: sa astepte pana ce evolutia cursului de schimb se va calma.

Problema este valabila si in cazul ansamblurilor noi de locuinte. Stabilite in euro, preturile asigura dezvoltatorilor incasari si mai importante in lei, odata cu aprecierea monedei unice europene. Practic, un apartament de 200.000 de euro, pentru care se plateau, in vara lui 2007, 640.000 de lei a ajuns acum, la o cotatie de 3,70 lei a euro, sa coste 740.000 de lei. Adica mai scump cu 100.000 de lei, pretul locuintei majorandu-se cu 17%-18%. Scumpirea cauzata de devalorizarea leului se adauga majorarilor de preturi exprimate in euro operate deja de dezvoltatori. Doar in ultima luna, majorarile s-au situat intre 4% si 10%.

Reprezentantii agentiilor imobiliare par sa nu remarce intotdeauna evolutiile reale din piata. Pentru agentia Regatta, efectele cursului de schimb sunt inexistente: „Deprecierea leului nu influenteaza piata imobiliara in niciun fel. Asa cum nini deprecierea euro in ultimul an nu a influentat-o“. „Inexistenta influentelor“ a amanat totusi multe tranzactii. Ritmul in care s-au tranzactionat proprietati imobiliare in luna ianuarie a scazut cu aproape 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut, spun experti din piata, cei interesati asteptand ca leul sa recupereze, macar in parte, ceea ce a pierdut in ultimele saptamani. Practic, atata vreme cat leul nu se va aprecia suficient, exista posibilitatea ca pe piata sa se inregistreze un recul al cererii.

Presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Ruxandra Cleciu, admite ca fluctuatiile de curs afecteaza piata. „Cel mai vulnerabili sunt cumparatorii de rezidential, in special cei care achizitioneaza prin credit in euro. Cursul scazut al monedei europene din ultima parte a anului trecut a incurajat volumul de vanzari in aceeasi perioada. Acum, vanzatorii nu pot decat sa se bucure de evolutia ascendenta a cursului; evident, nu au scazut preturile!“