Cumparatorii de case dau cu pumnul in masa

Imobiliare

17.03.2009 - Curierul National
Cumparatorii de case dau cu pumnul in masa

Amatorii de chilipiruri incep negocierile de la 30% din pretul cerut

Nimeni nu mai vrea sa cumpere la "pretul zonei", ci numai la "pret de criza"

Tot mai multi dintre cei interesati de piata imobilara au lasat deoparte vechile principii dupa care erau evaluate obiectivele imobiliare, preturile fiind in prezent direct influentate de criza economico-financiara ÅŸi nu de zona in care se afla situat, se arata intr-un studiu al firmei de consultanta, EuroMetropola.

"Majoritatea cumparatorilor sau celor care tatoneaza piata imobiliara se orienteaza acum numai catre oportunitati, mai precis, nimeni nu mai vrea sa cumpere la «pretul zonei», ci numai la «pret de criza», care se traduce printr-un pret aspru negociat, uneori pâna aproape de pretul de cost", se mai arata in comunicatul remis, ieri, redactiei.
Astfel, potrivit aceleiaÅŸi surse, negociatorii adopta o tactica dura, solicitând proprietarului reducerea cu pâna la 70% din pretul cerut, "criza" devenind un laitmotiv pe buzele tuturor pretendentilor.
"Indiferent ca este vorba despre vânzari rezidentiale, industriale, terenuri sau inchirieri rezidentiale, birouri sau spatii comerciale, sub pretextul ca «e criza», toti clientii negociaza foarte dur ÅŸi fac oferte de pret chiar ÅŸi cu 70% mai mici decât cererea initiala", afirma, in comunicat, consultantii EuroMetropola.

Pentru ca perioada de aÅŸteptare de la listarea unei proprietati pâna la vânzarea/inchirierea ei s-a marit considerabil comparativ cu 2007-2008, proprietarii accepta (uneori ÅŸi jumatate din pretul cerut) cu mai mare uÅŸurinta negocierea, constrânÅŸi de alte obligatii financiare. "In aceste conditii, nu e de mirare ca numarul apartamentelor scoase la inchiriere a crescut cu 40% de la inceputul anului, iar rândurile celor care refuza sa mai vânda se ingroaÅŸa tot mai tare", au mai adaugat cei de la EuroMetropola.
Un nivel prea scazut al preturilor poate duce la un colaps al pietei constructiilor
Potrivit comunicatului, in alte conditii de piata, negocierea mergea pâna la 20%, "insa de când nu mai exista un pret al pietei, cumparatorii incearca sa forteze ÅŸi mai mult mâna proprietarilor". Totodata, reprezentantii EuroMetropola spun ca preturile se vor calma, dar fara sperante de stabilizare la un nivel foarte scazut. Scaderea ÅŸi mai mare a preturilor din piata ar putea aduce insa, dupa sine, la un colaps al pietei constructiilor.
"Preturile se vor calma, insa nu vor mai scadea foarte mult. Din pacate cei care iÅŸi doresc o scadere dramatica a preturilor, mânati de interesele personale, nu-ÅŸi imagineaza ca aceasta ar putea duce la un colaps al pietei constructiilor, financiare ÅŸi aÅŸa mai departe. Preturile trebuie sa stagneze la un anumit nivel care sa releve calitatea constructiei, anul de constructie, finisajele, amplasamentul ÅŸi celelalte avantaje", mai precizeaza studiul mentionat.

Åžandramale intre cladiri de birouri ultramoderne
Inflatia de imobile aflate intr-o stare avansata de degradare, din Capitala, se datoreaza incapatânarii proprietarilor care detin proprietati in zone de referinta ale BucureÅŸtiului, ÅŸi care nu au dorit sa vânda atunci la un pret pe care nu-l vor mai primi vreodata, imobile pe care proprietarii nu-ÅŸi mai permit in prezent sa le intretina, se mai arata in comunicat.
"Exista proprietati care ÅŸi inainte de criza stateau de 1-2 ani in piata fara sa se vânda, din cauza ca pretul cerut nu se justifica nici macar intr-o perioada in care nimic nu parea greu de vândut. Avem multe exemple in acest sens, cele mai relevante sunt câteva terenuri cu amplasamente unice cum ar fi in zonele Calea Victoriei, Floreasca, Dorobanti ÅŸi vile interbelice din zonele cu prestigiu precum Primaverii, Dorobanti, ai caror proprietari refuzau cu aroganta orice forma de negociere. AÅŸa se explica faptul ca avem azi case darapanate care se sprijina de cladiri de birouri de clasa A+, vile interbelice care se degradeaza ÅŸi pe care proprietarii nu-ÅŸi permit sa le intretina. Din pacate pentru aceÅŸti proprietari, este putin probabil sa mai primeasca vreodata ofertele de pret pe care le primeau in urma cu 2 ani", au mai spus consultantii EuroMetropola.