Cumparatorii dau timide semne de viata pe piata imobiliara din Spania

Imobiliare

03.07.2009 - Banii Nostri

Cea mai recenta editie a targului imobiliar SIMA, considerat un barometru al pietei imobiliare spaniole, a avut loc la sfarsitul lui mai, la Madrid, si a inregistrat vanzari de cateva sute de locuinte, fiind cea mai profitabila dintre toate editiile de pana acum ale evenimentului. Si numarul de vizitatori a fost unul neasteptat de mare, depasind 63.000 de persoane. Organizatorii il vad ca pe un semn al relansarii pietei imobiliare din Spania, in conditiile in care guvernul spaniol a anuntat la randul sau o relansare a acestui segment.

Planul de relansare a economiei spaniole se constituie intr-o serie de 80 de hotarari guvernamentale, impartite in patru categorii principale: sustinerea familiilor si a companiilor, scaderea ratei somajului, masuri financiare si bugetare, ca si modernizare economica. Efectele acestuia s-au vazut deja, in luna aprilie inregistrandu-se o crestere de peste 3%, in sectorul constructiilor, comparativ cu luna martie.

Una dintre masurile anticriza adoptate in cadrul acestui plan este cea prin care dobanzile bancare la cumpararea de locuinte nu pot fi mai mari de 1,5% plus Euribor. �In cazul in care se cumpara de la anumiti promotori care au negociat dobanzile, se poate chiar obtine un credit cu dobanda de 2,5%, adica Euribor plus 0,75%�, explica Tunde Serban, managing partner ESPI, agentie imobiliara din Romania, specializata pe vanzarea si inchirierea de proprietati din Costa del Sol.

Bancile spaniole ofera credite ipotecare pe o durata de maxim 30 de ani tuturor cetatenilor din Uniunea Europeana, asa ca romanii au si ei posibilitatea de a achizitiona prin credit un imobil in Spania, ca a doua rezidenta. Preturile locuintelor din Spania au scazut semnificativ, ajungand sa fie mai mici cu peste 20% comparativ cu 2007. In zonele turistice, insa, precum Costa del Sol, locuintele de vacanta au in prezent preturi cu pana la 50% mai mici comparativ cu anul trecut. Pretul unei garsoniere, de exemplu, se situeaza in jurul sumei de 50.000 de euro, iar cel al unui apartament cu doua camere aproape de plaja, ajunge la 120.000 de euro. Avand in vedere ca piata spaniola a fost una dintre cele mai afectate de recesiune din Europa, o iesire a acesteia din blocajul economic ar putea constitui un semnal pozitiv pentru restul tarilor a caror economie a fost, de asemenea, afectata.