Cumparator: "Caut locuinta veche!"

Imobiliare

Desi romanii nu mai sunt chiar atat de reticenti cu privire la achizitionarea unei locuinte intr-un complex rezidential nou, exista totusi un procent semnificativ de oameni din mediul urban, aproximativ 40%, care inclina spre apartamentele din blocurile vechi, spune un studiu IpoteciDirect, consultant in credite imobiliare, derulat prin compania de cercetare Synovate.  “Procentul relativ ridicat in favoarea locuintelor vechi, de 40%, indica absorbtia rapida a informatiilor legate de evolutia pietei imobiliare, respectiv de scadere a preturilor la apartamentele vechi, si a oportunitatilor pe care aceasta involutie le deschide. Studiul semnaleaza ca la nivelul lunii august populatia constientizase deja, sub impactul presei, faptul ca locuintele vechi pot fi o optiune mai viabila din punct de vedere al accesibilitatii financiare decat una noua. Desi procentul in favoarea locuintelor noi este de 55%, credem ca, in viitorul apropiat, apartamentele vechi vor fi mai accesibile si vor ajunge sa se plieze unor segmente inferioare ca venituri. Cu alte cuvinte, se va ridica o patura de cumparatori care astazi nu isi pot cumpara niciunfel de locuinta, iar in viitor isi vor putea permite doar un apartament vechi”, a declarat Raluca Dobre, analist financiar IpoteciDirect.
 
In ceea ce priveste cumpararea unei locuinte noi, studiul releva un pragmatism ridicat al romanilor cu privire la criteriile de selectie. In ciuda perceptiilor generale, accesul la zonele verzi si proximitatea fata de centrele comerciale se plaseaza pe ultimele locuri in criteriile pentru achizitie, in urma reputatiei dezvoltatorului, valorizata mai mult chiar si decat accesul la parcare.

77% dintre toti respondentii studiului sustin ca pretul este primul criteriu avut in vedere ca importanta, urmat cu 62% de modalitatea de plata. Reputatia dezvoltatorului este foarte importanta pentru 43% dintre respondenti, inaintea accesului la parcare (41%), proximitatii fata de centru (39%), accesului la zona verde (38%) si apropierea centrelor comerciale (37%).
 
Informatiile au relevat ca cei mai pragmatici si mai realisti sunt bucurestenii, pentru ei contand mai mult proximitatea fata de mijloacele de transport in comun, centrul orasului si centrele comerciale, in detrimentul parcarii, proximitatii unui spatiu verde sau a unui luciu de apa. „Influentati de starea de asteptare, de previziunile cu privire la preturi si de contextul segmentului bancar, bucurestenii au devenit mai informati, mai sceptici, inteleg ce este cu adevarat important in achizitia unui apartament”, a adaugat Raluca Dobre.
 
Pe de alta parte, desi exista creditele ipotecare, cu destinatia evidenta de achizitionare a unei locuinte, foarte multi oameni mai contracteaza si credite de nevoi personale in acelasi scop. 41% dintre cei care au imprumutat o suma mare de bani  pe o perioada lunga de timp l-au utilizat pentru cumpararea unei case. Altii folosesc ba nii luati de la banci pentru masini (24%), aparatura casnica (16%), mobila (11%), renovarea locuintei (10%) sau alte activitati. “Populatia inca se indatoreaza iresponsabil, instituind ipoteca pe cas