Cum va evolua pretul apartamentelor din Bucuresti

Imobiliare , ANALIZE / COMENTARII

23.06.2008 - Ziarul Financiar

Preturile apartamentelor vechi din Bucuresti au inregistrat primele scaderi in prima jumatate a anului, iar tendinta ar putea continua si in urmatoarele luni, pe fondul unei reticente manifestate de cererea de pe piata Capitalei, in conditiile in care preturile au explodat in ultimii ani.

"Preturile apartamentelor vechi au crescut peste nivelul care poate fi suportat de catre o familie obisnuita, in timp ce o serie dintre cumparatori nu sunt dispusi sa plateasca aceste preturi pentru locuinte care vor costa mai putin in decurs de zece ani", apreciaza Calin Clinciu, directorul de dezvoltare
a companiei de consultanta imobiliara Euroest.

Preturile locuintelor au crescut anul trecut cu aproape 50%, alimentate de catre diferiti speculatori care au mizat pe cererea ridicata inregistrata la nivelul Capitalei.

"Consider ca jumatate din oferta de pe piata apartamentelor vechi era artificiala, in sensul ca multe persoane care nu aveau cu adevarat intentia sa-si vanda locuintele, le scoteau la vanzare la preturi foarte mari", apreciaza Ionut Bordei, directorul departamentului rezidential al firmei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis Eurisko.

Clinciu considera ca preturile mari solicitate erau prinse in decurs de cateva luni de cresterea generala a pietei, astfel s-a ajuns la preturi considerate de unii consultanti irealistice.

In ceea ce priveste locuintele noi, in ciuda scaderii numarului de tranzactii pentru unele proiecte, pretul nu scade, potrivit consultantilor, decat in cazul proiectelor supraevaluate.

"Putere de cumparare exista, clienti exista, insa le este frica sa plateasca in prezent mai multi bani decat ar putea valora apartamentul in viitor. Doar preturile ireale se duc in jos. Cele reale nu pot merge in jos din cauza costurilor. In cel mai rau caz, nu se vor mai realiza proiectele", apreciaza consultantul CBRE Eurisko.

Cristi Moga