Cum se face apartamentul mai mare fara a demola din pereti

Constructii

31.10.2009 - Cotidianul
Cum se face apartamentul mai mare fara a demola din pereti

Culoarea peretilor, perdelele, mobilierul, pardoseala, precum si montarea de oglinzi poate da senzatia ca o casa este mult mai spatioasa.

Fara a demola sau a construi pereti, apeland la cateva artificii, o locuinta poate parea mai spatioasa daca se tine cont de cateva sfaturi. “Sunt diverse trucuri sau pur si simplu o ergonomie corect gandita, astfel incat spatiul sa fie perceput mai mare”, ne-a spus Adrian Iovescu, arhitect si designer de interior la Accent Design.

In primul rand, “senzatia” de spatiu poate fi data de culoarea peretilor. “Culorile pastelate, cat mai deschise, ale peretilor dau senzatia de mare. Pot fi folosite nuante de bleu, vernil, lila, alb”, ne-a spus Alina Dinu, arhitect de interior la firma S.C. Brenneka Group S.R.L.

De asemenea, mobilierul trebuie sa fie cat mai simplu si asezat in asa fel incat sa nu incurce. “Amplasarea corecta a mobilierului poate ajuta de asemenea la senzatia de marire a spatiului. Trebuie gandit in concordanta cu legaturile dintre camere, accese, usi, ferestre. Un mobilier de care te impiedici iti poate crea senzatia de casa aglomerata si mica”, a mai spus Adrian Iovescu. Pentru ca senzatia de spatiu sa fie amplificata la maximum este indicat ca mobilierul sa aiba picioare sau sa fie suspendat. “Camera va parea mai mare daca se vede cat mai mult din podea”, a explicat Alina Dinu.

Unul dintre trucurile cele mai vechi ar fi pozitionarea oglinzilor. O oglinda mare, amplasata de la nivelul pardoselii si pana peste nivelul ochiului, chiar pana in tavan, da senzatia de dublare a incaperii. “In palatele din secolele trecute, acest truc era preferat. Mai mult chiar, se folosea pe doi pereti paraleli, astfel incat imaginea se reflecta la infinit, creand impresia de camera nesfarsita”, a amintit Adrian Iovescu.
Un alt truc folosit de designeri in amenajarea locuintelor pentru a da senzatia de spatiu este crearea de nise. “Se fac anumite locasuri in pereti. Aceste nise, daca sunt si luminate, dau senzatia de adancime. Daca sunt facute pe lungime, dau impresia ca peretele este mai lung, daca sunt scobite pe inaltime, efectul este de perete mai inalt”, a precizat Alina Dinu.

Un alt sfat dat celor care vor sa isi “mareasca” incaperile, fara prea mari eforturi financiare, este folosirea perdelelor lungi. “De asemenea, perdelele trebuie sa fie cat mai simple, fara modele, chiar transparente”, a adaugat Alina Dinu. Un rol la fel de important in crearea senzatiei de spatiu il joaca si pardoseala. Aceasta trebuie sa aiba aceeasi culoare in toata casa pentru a crea continuitate. Daca se foloseste parchet, esentele recomandate de catre specialisti sunt fagul si paltinul, care au culori deschise, calde.