Cum scapa dezvoltatorii de penalitati cand nu livreaza la timp

Imobiliare

27.11.2009 - Gandul
Cum scapa dezvoltatorii de penalitati cand nu livreaza la timp

Dezvoltatorul are nevoie de un imprumut de 2,5 milioane de euro, iar penalizarile sunt de aproximativ 4 milioane de euro

Proiectul prevedea construirea a 1.100 de locuinte care trebuiau finalizate si predate acum 2 ani

Dupa ce multi dezvoltatori care nu au respectat termenele de livrare a locuintelor pe care le-au vandut s-au trezit cu procese din partea clientilor, un dezvoltator a gasit o solutie inedita de a scapa de plata penalizarilor.

Astfel, cei care au cumparat un apartament in proiectul Planorama, au la dispozitie doua saptamani sa renunte la penalitatile pe care dezvoltatorul trebuie sa le achite pentru intarzierea predarii locuintelor, lucru ce va duce la realuarea lucrarilor si terminarea constructiei anul viitor. Daca reprezentantii devoltatorului Euro Habitat nu au vrut sa precizeze care este valoarea totala a penalitatilor, spunand doar ca este mare, un calcul care ia in considerare o penalizare de 0,01-0,02%/zi de intarziere, la o valoare medie a unei locuinte de 60.000 de euro a celor 600 de unitati vandute si o durata medie a intarzierilor de 700 de zile, arata ca ar fi de platit peste patru milioane de euro. In cazul in care cumparatorii nu sunt de acord, dezvoltatorul le spune ca vor pierde toti banii, deoarece va intra in insolventa.
 
Lucian Placinta, unul dintre cumparatori, spune ca este de acord cu aceasta solutie, chiar daca nu e fericit ca a trebuit sa astepte atat de mult, insa asa are garantia ca nu a aruncat banii pe geam. Pentru a finaliza lucrarile anul viitor, dezvoltatorul are nevoie de cinci milioane de euro, din care 2,5 milioane de euro reprezinta un imprumut bancar pe care compania este pe cale de a-l contracta, insa valoarea penalizarilor ar impiedica acest lucru.

50 de cumparatori si-au reziliat contractele

In decembrie 2008 si mai 2009, un numar total de 50 de cumparatori si-au reziliat contractele, insa doar 10-12 dintre ei si-au primit banii inapoi, si asta pentru ca o o parte dintre ei au achitat doar taxa de rezervare sau o mica parte din valoarea apartamentului, potrivit datelor furnizate de companie la solicitarea Gandul.

In cazul in care, doar jumatate dintre cumparatori sunt de acord cu renuntarea la penalitati, proiectul va fi lasat de izbeliste. Exista totusi si varianta ca 90% din cumparatori sa fie de acord, caz in care, dezvoltatorul va trebui sa le achite celorlalti penalitatile.

"Nu ne-am gandit sa vindem proiectul datorita situatiei actuale din piata, si nu credem ca vreun dezvoltator ar avea curajul sa cumpere. Noi suntem oameni de afaceri si vrem sa terminam ce am inceput", a declarat pentru Gandul Sharon Fisher, directorul financiar al Euro Habitat.

Lansarea proiectului a avut loc in 2005 si prevedea constructia a 1.100 de locuinte in patru blocuri, suma necesara investitiei fiind de 70 de milioane de euro, insa nici un apartament nu a fost livrat in patru ani vreunui cumparator, desi termenul de finalizare a fost prevazut pentru 2007.