Cum sa-ti faci o casa de trei ori mai ieftina decat cele oferite de dezvoltatori

Constructii

15.06.2009 - Gandul
Cum sa-ti faci o casa de trei ori mai ieftina decat cele oferite de dezvoltatori

O casa cu o suprafata de 260 de metri patrati, pentru doua familii, se poate construi cu 100.000 de euro

Diferenta dintre pretul de constructie si pretul cerut de dezvoltatori este de peste 1.000 de euro per metru patrat construit

Pentru cei care detin deja un teren pentru constructie si nu se grabesc sa isi construiasca o casa, una dintre cele mai la indemana posibilitati este constructia casei in regie proprie, respectiv angajand direct muncitorii. Aceasta alternativa la locuintele vandute de catre dezvoltatorii imobiliari este si mai atractiva acum, costul constructiei, pe metrul patrat, scazand sensibil din cauza crizei economice care a dus la scaderea comenzilor. Firmele de constructii s-au adaptat pietei si iti construiesc cu 20% mai ieftin fata de anul trecut. Chiar daca unii dezvoltatori de locuinte noi au renegociat cu firmele de constructii contractele, aceasta diferenta nu se reflecta intotdeauna in pretul de vanzare. Nici cei care isi fac intrarea pe piata nu vin cu preturi mai mici, sperand sa obtina de la constructor un pret de 500 de euro pe metru patrat construit, dupa care sa-l vanda cu 1.300 -1.400 de euro.

In aceste conditii, construirea in regie proprie sau in antrepriza sunt doua variante demne de luat in calcul.

410 euro pentru un metru patrat construit la cheie

 In ambele cazuri, mai intai este nevoie de proiectele de arhitectura, de rezistenta si de instalatii. „In medie, pentru planul de arhitectura , cel de rezistenta si pentru cele de apa-canal, electrice si termice se percepe 14 euro pe metru patrat”, ne-a declarat Razvan Dobos, arhitect. Ordinul Arhitectilor din Romania a reglementat un comision de 3% din valoarea totala a investitiei.

Dupa acest pas se trece la obtinerea certificatului de urbanism, a avizelor si a autorizatiilor de construire, iar apoi la constructia propriu-zisa. Calea cea mai simpla, care te scuteste de multe drumuri si batai de cap, dar care iti ofera si o garantie a calitatii lucrarilor este antrepriza, sau contractarea unei firme de constructie. Pentru constructia “la rosu” (fara finisaje) pretul este de 210 euro pe metru patrat, in conditiile in care acum un an acesta era cu 50 de euro mai mare, iar pentru un metru patrat “la cheie”, tariful este dublu, de 410 de euro. Astfel, pentru o casa cu o suprafata construita de 100 de metri patrati vei avea de platit constructorului 41.000 de euro.

Mai ieftin, dar nesigur, cu echipe de muncitori

Exista si posibilitatea de a angaja o echipa de muncitori. „Sunt foarte multe echipe care au ramas fara munca si au lasat din preturi. Acum ei construiesc cu 30 – 40 de euro un metru patrat, cu materialele proprietarului si se bat in preturi”, ne-a declarat Robert Preisler, directorul unei firme de constructii. Acum sase luni de zile, preturile erau de 50-60 de euro pe metru patrat, iar nesemnarea unui contract cu echipa de constructori poate face ca estimarile initiale ale costurilor sa fie depasite.

Anul trecut, Bogdan Cozma a tot cautat o firma pentru a-i construi o casa, insa nici una nu i-a inspirat incredere.

„Toti cei care ma sunau o faceau in scop speculativ si nu am gasit o varianta de pret care sa fie convenabila. Pana la urma, am reusit sa dau de o firma prin surse proprii”, ne-a declarat el. Astfel, pentru o casa cu o suprafata de 260 de metri patrati, oferta firmei este de 100.000 de euro, ceea ce inseamna un metru patrat construit la cheie cu 384 de euro.