Cum sa te asiguri ca dosarul pentru Prima Casa va fi aprobat

Finante Banci

15.01.2010 - Imobiliare.ro
Cum sa te asiguri ca dosarul pentru Prima Casa va fi aprobat

Intocmirea adecvata a documentatiei si cautarea unei proprietati corespunzatoare sunt conditii necesare pentru acordarea unui credit.

Orice aplicant la un credit – prin Prima Casa sau nu – vrea sa se asigure ca face tot posibilul ca cererea sa-i fie aprobata. In cazul unui imprumut garantat de catre stat, lucrurile sunt ceva mai complicate: in ecuatie apare un al al doilea hop ce trebuie depasit – Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Chiar si asa insa, exista cateva criterii prin respectarea carora solicitantii pot evita respingerea dosarului de creditare. Potrivit lui Florin Urzica, directorul agentiei imobiliare Landexperts, primul lucru pe care ar trebui sa-l faca un potential cumparator este sa se informeze cu privire la suma pe care o poate obtine de la diferite banci, pentru a alege cea mai potrivita solutie pentru nevoile sale. Cautarea proprietatii de achizitionat se va face numai in limita sumei maxime ce poate fi acordata de catre banca aleasa.

Evita apartametele foarte vechi!
Pasul urmator consta in pregatirea dosarului de creditare – pentru a fi aprobat, cumparatorul trebuie sa se asigure ca acesta este complet. „Daca dosarul trece din punct de vedere juridic si financiar, nu ar trebui sa fie nicio problema”, spune Urzica. Un element ce trebuie luat neaparat in seama este ca solicitantul sa nu mai fi avut nicio alta proprietate. Un alt lucru important, pentru banca cel putin, este ca imobilul sa nu fie foarte vechi, in niciun caz mai vechi de anii 1970 – in caz contrar, cel mai probabil ca imprumutul nu va fi aprobat. Apoi, la FNGCIMM, aprobarea dosarului merge mai greu decat la banca - in esenta insa, daca lucrurile au fost deja aprobate de catre institutia finantatoare, nu ar trebui sa existe probleme.

Cand dosarul se opreste la banca
Daca nu a respectat unul sau mai multi dintre acesti pasi, iar dosarul i-a fost respins, un aplicant mai poate face totusi ceva. Totul depinde de motivul pentru care a fost respins dosarul. Este foarte important asadar sa afle acest motiv, pentru a putea remedia lucrurile, spune Laurentiu Munteanu, sales manager in cadrul agentiei Activ Imob. In cazul in care banca respinge un dosar din considerente financiare (solicitantul nu se incadreaza pentru suma ceruta), schimbarea institutiei finantatoare nu poate avea un rezultat hotarator. Asta pentru ca diferenta dintre pragurile de acordare a creditelor de catre diferite banci este una destul de redusa, de 2.000-3.000 de euro. Cea mai buna varianta in aceasta situatie este cautarea unei proprietati mai ieftine, care sa se incadreze in suma standard ce poate fi aprobata de catre banca, tinand cont de veniturile cumparatorului.

Evaluare mai mica decat pretul cerut
Un alt motiv pentru care banca ar putea respinge un dosar apare in situatiile in care evaluarea apartamentului este mai mica decat pretul solicitat de proprietar – caz in care banca nu poate acoperi diferenta prin imprumut. In aceasta situatie, cea mai buna solutie consta in gasirea unei alte proprietati, a carei evaluare sa se potriveasca cu pretul cerut. „Am avut mai multe cazuri de genul acesta, in care am schimbat proprietatile pana cand dosarul a fost acceptat de catre banca”, spune Munteanu. Cumparatorului ii este recomandat sa nu incheie un antecontract de vanzare-cumparare inainte de a se asigura ca evaluarea unui expert corespunde cu pretul solicitat de proprietar, pentru ca altfel poate pierde avansul. Tot pentru a evita acest lucru, antecontractul de vanzare-cumparare ar trebui incheiat pe o perioada de cel putin doua luni, ca sa acopere astfel eventualele intarzieri in procesul de aprobare, adauga Urzica.

Daca FNGCIMM spune „nu”
In cazul in care dosarul de creditare trece de banca, dar nu este aprobat de FNGCIMM, cea mai probabila cauza ar fi problemele legate de proprietate in sine. Motivele financiare nu ar trebui sa constituie un motiv de respingere, deoarece banca insasi este garantia ca aceste aspecte corespund cerintelor de creditare. In cazul in care dosarul se opreste la FNGCIMM, recomandarea nu este schimbarea bancii, ci cautarea unei alte proprietati si intocmirea unui alt dosar de creditare, spune Munteanu.