Cum reducem intretinerea. 700 de euro, reabilitarea termica a unui apartament de doua camere

ANALIZE / COMENTARII

25.09.2009 - Gandul
Cum reducem intretinerea. 700 de euro, reabilitarea termica a unui apartament de doua camere

Investind numai 700 de euro, proprietarul unui apartament de doua camere isi poate reduce la jumatate factura la intretinere. Restul e suportat de stat si de primarie

Izoland exterior peretii cu polistiren expandat, cunoscut si sub denumirea populara de "scartaietoare", si montand tamplarie din aluminiu sau PVC cu geam termopan, facturile la intretinere pot scadea semnificativ, chiar la jumatate, in lunile de iarna.

Costurile reabilitarii termice a unui bloc sunt suportate doar in proportie de 20% de catre asociatia de proprietari. Restul este suportat de bugetul de stat (50%) si bugetul local, adica primaria orasului sau sectorului (30%). Primariile au insa posibilitatea de a opta si pentru preluarea cheltuielilor asociatiei.

Factura totala pentru reabilitare difera in functie de suprafata, de constructor si de modul de negociere a contractului, insa se invarte undeva in jurul valorii de 70 de euro pe metrul patrat. De exemplu, in sectorul 2 al Capitalei, un apartament de doua camere cu o suprafata utila de 52 mp a fost izolat termic pentru suma de 3.536 de euro (68 euro/mp), din care contributia locatarului a fost de 707 euro. La trei camere cu 66 mp arie utila, factura a fost de 4.488 euro, din care 897 de euro i-au revenit proprietarului.

De la 118 lei la 48 de lei

Chiar daca poate parea mare, suma investita se recupereaza destul de repede, prin reducerea facturilor la incalzire pe timp de iarna. De exemplu, proprietarul unui apartament de doua camere de pe Soseaua Stefan cel Mare platea in ianuarie 2008, pentru incalzire, 116 lei. Un an mai tarziu, dupa incheierea operatiunii de reabilitare termica, suma platita pentru incalzirea aceluiasi apartament a ajuns la 48 de lei, ceea ce inseamna o reducere de 47%. Procentual, reducerea este ceva mai mica, de 39%, in cazul unui apartament de patru camere (57 de lei fata de 93 de lei).

Avantaje sunt si vara, nu numai iarna. Astfel, se poate mentine o temperatura relativ constanta in apartament pe timpul zilei. Pe de alta parte, noaptea se diminueaza transferul in interiorul apartamentului a caldurii ce se acumula in cursul zilei in anvelopa blocului.

In general, reabilitarea termica se incheie in termen de sase luni de la data inceperii lucrarilor. Sunt insa si situatii in care perioada se poate prelungi cu cateva luni, mai ales in cazurile in care blocul este acoperit cu placi de gresie sau caramida aparenta, care trebuie indepartate pentru ca stratul de polistiren expandat sa fie lipit direct pe zid.

Inscrierea unui bloc in acest program se poate face numai dupa convocarea asociatiei de proprietari, care trebuie sa ia o decizie cu majoritate de voturi. Apoi, presedintele asociatiei solicita in scris primariei includerea in program, iar in cazul in care cererea este aprobata se convoaca o alta adunare generala, care va stabili cota de participare a fiecarui proprietar. De exemplu, cei care si-au montat deja geamuri termopan vor plati mai putin. In final, se trimit la primarie toate documentele necesare si lucrarile pot incepe.