Cum reduc dezvoltatorii costurile: executa garantiile constructorilor

Constructii

02.06.2009 - Business standard

Dezvoltatorii imobiliari care vor sa profite de preturile reduse la constructie, in scadere cu 30% ca urmare a crizei financiare, apeleaza la varianta executarii scrisorilor de garantie ale constructorilor, principalul motiv invocat fiind intarzierea in finalizarea lucrarilor. Numai in prima parte a anului, companii precum Tiriac Imobiliare si Bouygues, Asmita si Strabag sau Extenso si Synergy s-au asezat la masa negocierilor si cele mai multe au ajuns in instanta.

“Totul este, de fapt, un joc de-a soarecele si pisica, in care dezvoltatorul, ce are finantarea asigurata, nu vrea sa dea drumul la bani, pentru ca, odata ce imputa niste greseli constructorilor, poate obtine o reducere a costului de constructie. Aceste cazuri s-au inmultit deoarece sunt si mai multe santiere care se apropie de final, iar dezvoltatorii cauta orice modalitate de amanare a platilor”, a declarat pentru Business Standard Gabriel Biris, managing partner in cadrul casei de avocatura Biris Goran. El a mai spus ca aceasta piata a crescut in ultima perioada si ca are solicitari atat din partea dezvoltatorilor, cat si a constructorilor. Executarea unei scrisori de garantie este un proces comercial care, in functie de caz, poate dura intre patru luni si doi ani.

Primul caz semnalat in luna martie a acestui an a fost suspendarea lucrarilor la proiectul rezidential de lux Stejarii, dezvoltat de Tiriac Imobiliare. Constructorul francez Bouygues a fost acuzat de nerespectarea termenelor asumate prin contract si de faptul ca a cerut suplimentarea costurilor. Grupul Tiriac si Bouygues Romania au ajuns in faza de arbitraj comercial. Contractul, in valoare totala de circa 50-60 mil. euro, avea ca termen de finalizare septembrie 2008.

“Dezvoltatorii incearca sa preseze firmele de constructii pentru a diminua costurile si au un dublu castig: pe de o parte, organizeaza licitatii noi, la preturi reduse, iar pe de alta, obtin castiguri prin executarea garantiilor puse de constructorii initiali. Ponderea acestor situatii este destul de mare, in special, in cazul proiectelor private, desi tendinta nu poate fi generalizata la ansamblul pietei”, a mentionat Cristian Erbasu, presedintele Patronatului Societatilor de Constructii.

Tot in luna martie, divizia imobiliara a grupului Extenso, distribuitorul marcii de articole sportive Lotto, a recurs la executarea scrisorii de garantie a constructorului turc Synergy Construct, principalul motiv avansat fiind tot intarzierea predarii proiectului Sara Sea View din statiunea Olimp cu circa noua luni. Lucrarile la ansamblu au inceput in decembrie 2006. “Principalele motive care au stat la baza deciziei noastre au fost nerespectarea termenului de finalizare a constructiei, termen ce suferise anterior alte doua amanari, si a standardelor de calitate”, a declarat Mirela Rosca, executive manager al Extenso. Contractul, in valoare de 8 mil. euro, prevedea constructia unui ansamblu rezidential care sa cuprinda 128 de apartamente. “In prezent imobilul este finalizat in intregime, pana la jumatatea lunii iunie urmand a fi terminate si lucrarile de infrastructura. Pana acum s-au vandut aproape 50% din apartamente”, a spus Rosca. Totodata, in luna aprilie, santierul proiectului rezidential Asmita Gardens din Capitala, care va cuprinde circa 800 de apartamente, a fost suspendat de catre constructorul austriac Strabag, din cauza intarzierii unor plati in valoare de 20 mil. euro de la Asmita Gardens, care datau din luna noiembrie 2008. In urma negocierilor pe care indienii de la Asmita le-au avut cu banca finantatoare Alpha Bank, santierul a fost deblocat.