Cum i-a convins Gica Popescu pe imobiliarii spanioli sa nu plece

Imobiliare

12.11.2009 - Gandul
Cum i-a convins Gica Popescu pe imobiliarii spanioli sa nu plece

In timp ce unii investitori straini din domeniul imobiliar renunta la proiectele lor din Romania, speriati de scandalurile politice, fostul international Gica Popescu si-a convins partenerii spanioli ca aici se pot face afaceri profitabile.

Scandalurile de pe scena politica romaneasca n-au ramas fara ecou printre investitorii straini din domeniul imobiliar, iar unii anunta mutarea afacerilor in tari mai linistite din acest punct de vedere, precum Cehia si Polonia. Asta dupa ce o serie de proiecte fusesera deja blocate inca de la inceputul crizei, din cauza lipsei de lichiditati. De cealalta parte, strainii implicati in afaceri cu investitori locali spun ca raman in continuare in Romania, ba chiar au planuri serioase pentru anul viitor. Asa se intampla si cu partenerii spanioli ai fostului capitan al echipei de fotbal a Barcelonei Gica Popescu, pe care criza politica nu i-a speriat.

Crize politice au trait si spaniolii
 
“Tocmai am iesit dintr-o intalnire cu partenerii mei spanioli, in care am stabilit planuri de afaceri pentru anul viitor. Ma bucur ca niciunul nu pleaca de aici, mai ales ca au investit sume foarte importante", a declarat pentru Gandul Gica Popescu, care dupa ce a renuntat la cariera de fotbalist a intrat in afaceri imobiliare, mai intai in Spania. A vandut insa tot ce a avut acolo la primele semne de criza, inca din 2007, dupa care a pariat pe Romania. Nu vrea sa dea detalii despre proiectele pe care le va derula cu spaniolii, insa asigura ca vor fi demarate cu certitudine anul viitor. Popescu recunoaste ca si partenerii lui s-au aratat ingrijorati de situatia politica din Romania, dar au inteles pana la urma ca va trece, argumentele economice fiind mult mai puternice decat panica. "Ma sunau si ma intrebau ce se intampla aici. Le-am spus ca piata imobiliara autohtona este tanara, virgina, iar crize politice au trait si ei. Pana la urma, asa se intampla in preajma alegerilor", spune fostul international.

Nici israelienii de la Globe Trade Center (GTC) nu au planuri de iesire de pe piata autohtona, asigura Shimon Galon, directorul executiv al GTC Romania. "Este adevarat ca o asemenea situatie politica este neplacuta pentru un om de afaceri, pentru ca iti da nesiguranta in business. Dar nu avem de gand sa plecam de aici, dupa zece ani de afaceri", a declarat pentru Gandul Galon. El spune ca planurile de investitii vor continua, chiar daca nu cu aceeasi intensitate, tinand cont de actualul context economic.

Pentru unii e mai bine peste hotare

In schimb, pentru fondul de investitii al Bancii Nationale din Grecia, NBGI Private Equity, scandalurile politice s-au dovedit a fi motiv de plecare, in favoarea Poloniei si Cehiei. La fel si compania spaniola Azora Europe, care s-a orientat catre aceleasi piete, din acelasi motiv, la care s-a mai adaugat calitatea proprietatilor imobiliare din tara noastra. "Nu vom renunta definitiv la Romania, ne vom retrage de pe aceasta piata cel putin un an, pentru a vedea cum decurg lucrurile", a spus Simona Gheorghe, reprezentantul in Romania al fondului spaniol. Inca de anul trecut, o serie de dezvoltatori si-au inghetat proiectele, din cauza crizei. Asa a procedat si Ion Tiriac, care a amanat investitii in valoare de un miliard de euro, dar si compania Conarg, care a pus "in asteptare" proiectul Quadra Place 2. In schimb, omul de afaceri Dinu Patriciu a profitat din plin, iesind la cumparaturi de fonduri care au in portofolii proiecte imobiliare in mai multe tari din Europa.