Cum ar putea un milion de romani sa ajunga la tribunal din cauza imobiliarelor

LEGISLATIE / REGLEMENTARI

28.01.2010 - Gandul
Cum ar putea un milion de romani sa ajunga la tribunal din cauza imobiliarelor
1,3 milioane de romani ar putea ajunge in instanta pentru neplata TVA la tranzactiile imobiliare. Printre ei se numara dezvoltatori cu mii de apartamente vandute, dar si simpli cumparatori

In jur de un milion de romani care au cumparat locuinte noi si terenuri construibile incepand cu anul 2002 risca sa se aleaga cu contractele de vanzare-cumparare suspendate si sa ajunga in instanta, chemati de vanzatorii urmariti la randul lor de Fisc. Mai mult, cumparatorii ar putea sa mai scoata din buzunare si un plus de 19% peste pretul proprietatii achizitionate, adica Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) aferenta tranzactiei. Asa promit dezvoltatorii si vanzatorii de terenuri, care nu le-au perceput TVA la vanzarea proprietatii, pentru ca autoritatile nu le-au spus cum sa procedeze, spun ei. O parte dintre acestia sunt deja obligati de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) sa achite retroactiv acesti bani, dar numai pentru tranzactiile din perioada 2006-2008.

"Fiscul ar fi trebuit sa aplice legea inca de la inceput, atunci cand crestea piata imobiliara. E clar ca statul a gresit, dar a gresit flagrant. Nu cred ca intentionat, dar a fost o neglijenta foarte condamnabila", a declarat avocatul Gabriel Biris, unul din sustinatorii ferventi ai impozitarii tranzactiilor imobiliare.

Dezvoltatorii controlati de Fisc si-au facut asociatie

Biris e de partea celor 7.145 de persoane fizice controlate de autoritati, care au facut 85.442 de asemenea tranzactii intre anii 2006-2008. In total, acestea ar avea de platit la buget aproximativ 14,8 miliarde de lei (peste 3,5 miliarde de euro) pentru cele 85.400 de tranzactii imobiliare "cu probleme".

O actiune pe care cei vizati o considera ilegala, mai ales ca legea nu era clara in perioada respectiva, explica ei. Abia de la 1 ianuarie 2010, prevederea are cadru legal complet, explica Biris. Acum, o parte dintre dezvoltatorii controlati de Fisc s-au reunit in Asociatia pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale (APAF), pentru a-si putea rezolva problemele cu statul.

"Reprezentam interesele a 300.000 de oameni care au facut mai mult de doua tranzactii imobiliare si ale celor 10.000 de persoane cu peste cinci tranzactii, toate peste pragul de 35.000 de euro, incepand cu 2002", a declarat Garbis Kehaian, purtatorul de cuvant al Asociatiei.

Daca pe cale amiabila nu vor avea succes, membrii APAF - multi cu bunurile sub sechestru - sunt hotarati sa dea statul in judecata. Ei discuta deja de o actiune la Bruxelles, "in cazul in care in Romania nu se vor face auziti".

Oficialii ANAF nu au fost disponibili in cursul zilei de miercuri pentru a da detalii referitoare la controalele initiate in domeniul imobiliar.