Cum ar putea arata centrul Bucurestiului peste 10 ani

PROIECTE / DEZVOLTARE , Imobiliare

04.11.2007 - Evenimentul Zilei

publicat pe 3.10.2007

 

Pasaje subterane pentru trafic, scuaruri pietonale, jardiniere gigantice si piete deschise socializarii.

 Un grup de sapte tineri arhitecti, urbanisti, sociologi si ingineri au gandit un proiect de revitalizare a scenei publice bucurestene.

Astfel, zona centrala a Capitalei, cuprinsa intre Piata Revolutiei, Universitate, strada Lipscani si Piata Unirii, ar putea deveni, in maximum zece ani, o zona pietonala, nestingherita de zgomotul autovehiculelor care vor fi deviate prin subteran.

„Ideea era sa realizam un traseu pietonal si, prin anumite metode, sa transferam traficul auto prin subteran”, a explicat arh. Eduard Ungureanu, unul dintre cei sapte tineri. Acesta a explicat ca au fost luate in calcul toate lucrarile in desfasurare sau proiecte.

Centrul civic, exclusiv pietonal, a fost gandit sa porneasca din zona Piata Revolutiei, unde traficul de pe Calea Victoriei ar trebui transferat in subteran din dreptul Hotelului Hilton, si sa iasa la Magazinul Muzica. In acest fel, toata piata va ramane la dispozitia bucuresteanului.

Viitorul este in subteran

La Universitate, Bulevardul Regina Elisabeta ar urma sa fie desfiintat traficului, care va intra in subteran din spatele Cercului Militar si va iesi in zona Piata Rosetti. „Vom profita aici de lucrarile pentru Magistrala 5, Drumul Taberei - Pantelimon. Elisabeta va fi ocupata cu cafenele, mic comert, nu o sa fie o simpla strada”, a spus arhitectul Ungureanu.

In ceea ce priveste Bulevardul Magheru, se vor pastra la suprafata doua benzi de sens, iar in lateralul metroului vor fi amenajate pasaje subterane.

„Se porneste din dreptul Hotelului Lido si exista doua posibilitati de iesire: ori la intersectia cu Lipscani ori dincolo de zona Unirii”, a mai adaugat arhitectul. In mijlocul pietei echipa a gandit un restaurant-bar acoperit cu sticla, care va fi luminat noaptea si va deveni un punct de atractie.


Andrei Ciurcanu