Culmea crizei imobiliare: Sa stabilesti o vizita si sa fii "furat" de alt agent imobiliar

Imobiliare

08.09.2009 - Banii Nostri

De cand a cazut piata imobiliara, agentii fac mult mai multa munca pentru mult mai putine tranzactii. Daca pana in urma cu cel putin un an si jumatate nu erau nevoiti sa depuna prea mari eforturi, in prezent recurg la diverse siretlicuri pentru a castiga un client, chiar sa il si fure de la alt coleg de breasla.

Piata imobiliara a scazut in primele sase luni ale anului cu peste 90%, pana la un volum al tranzactiilor de 62 milioane de euro. In conditiile in care toata lumea sta in asteptare, multe dintre agentiile imobiliare s-au trezit cu lipsa de activitate si cu un numar prea mare de agenti. Dupa primul trimestru al anului, cel putin 50% dintre agentii eru deja in faliment, numarul celor ramase urmand sa se reduca pana la 10% proportie, potrivit ARAI (Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare).

Nici nu e de mirare ca agentiile ramase, in special cele mici si medii, recurg la o serie de tertipuri. "Am stabilit o intalnire cu un agent in zona Constantin Brancoveanu (n.r. in Bucuresti) si, dupa ce am urcat in masina pentru a merge la vizionarea apartamentului, din mai multe intrebari ne-am dat seama ca nimerisem la alt agent. Acesta a insistat, totusi, sa ne arate o garsoniera sau un apartament daca tot s-a intamplat incurcatura", ne-a spus Bogdan, adaugand ca in respectiva zona erau cel putin trei masini ce astepatu clienti.

Omiterea anumitor detalii in prezentarea apartamentului este si ea tot mai frecventa. Daca inainte nici nu era necesara prezentarea unor detalii de la bun inceput, pentru ca oricum clientii "faceau coada" la usa, acum se omit intentionat anumite informatii, macar pana la o prima vizitare a apartamentului. In felul acesta, poate viitorul proprietar se lasa convins. De exemplu, agentii spun ca apartamentele sunt pretabile achizitionarii prin programul "Prima Casa", chiar daca sunt construite inainte de 1977, fara a specifica faptul ca bancile au scos de pe lista programului imobilele de risc seismic 1, in general cele construite inainte de 1960, si risc seismic 2, de regula cele construite inainte de 1977. Conditia vine, de fapt, din partea asiguratorilor ce refuza asigurarea unor astfel de imobile. Iar fara asigurare nu poate fi obtinut un credit prin "Prima Casa".