Cu ce arme se vor lupta pentru vizitatori cele cinci malluri din Constanta, orasul cu cei mai multi turisti

Retail

17.12.2010 - Ziarul financiar
Cu ce arme se vor lupta pentru vizitatori cele cinci malluri din Constanta, orasul cu cei mai multi turisti

City Park Constanta este considerat de consultantii imobiliari unul dintre mallurile cu cele mai bune vanzari din tara

Constanta ar putea deveni in urmatoarele 18 luni al doilea cel mai aglomerat oras din tara pe segmentul comercial, dupa Suceava, in conditiile in care doua malluri noi sunt in prezent in constructie - Maritimo si Cora -, care vor duce investitiile in centre comerciale si hipermarketuri din oras la aproape 500 de milioane de euro.

Constanta este unul dintre cele mai mari orase din Romania, cu o populatie de 305.000 de locuitori, salarii peste media nationala (1.304 lei lunar net la nivel de judet in luna septembrie) si un somaj de doar 5,22%.

Cu toate acestea, unul dintre avantajele strategice in competitia cu alte orase pentru atragerea de investitii este legat de cei aproximativ 500.000 de turisti care il viziteaza anual si care petrec in medie 4 nopti in oras, timp in care pot face si cumparaturi.

In prezent in Constanta sunt operationale proiectul Tomis Mall, care beneficiaza de cea mai buna pozitie, in centrul orasului, mallul City Park, de langa parcul Tabacariei si galeria comerciala TOM, situata pe bulevardul Tomis. Pe langa aceste proiecte, in oras mai sunt functionale doua hipermarketuri Real, un Kaufland si unitati cash & carry ale operatorilor Metro si Selgros.

Auchan va deveni un nou jucator important pe aceasta piata in toamna anului viitor, cand va fi inaugurat proiectul Maritimo, in timp ce Cora a anuntat ca va finaliza in prima jumatate a anului 2012 un centru comercial propriu, in care va deschide si un hipermarket propriu.

Pentru a face fata competitiei in crestere din urmatoarea perioada, proprietarii proiectelor existente au inceput sa "ia masuri", astfel ca francezii de la Catinvest, proprietarul centrului TOM, intentioneaza sa dezvolte un parc de retail pana in 2012.

Cea mai importanta miscare va fi atragerea retailerului de mobilier Kika in cadrul proiectului, care ar urma sa deschida in decurs de un an un magazin de 10.000 de metri patrati pentru care a fost deja obtinuta autorizatia de construire, potrivit unei prezentari a companiei Catinvest.

Firma este controlata de omul de afaceri Bertrand Catteau, care a mai realizat si proiectele Carrefour Orhideea si Cora Pantelimon din Bucuresti.

Kika ar urma sa deschida astfel un magazin in proiectul care mai numara printre chiriasi Carrefour, Intersport, Media Galaxy sau Kiabi.

Pe de alta parte, in prezentare este sugerata si posibila dezvoltare a unui magazin de articole sportive Decathlon, dar pana in prezent nu a fost semnat un contract in acest sens.

"Lucram la deschiderea unui magazin in Constanta, dar in prezent negociem pentru trei terenuri si nu am semnat inca nimic", a declarat Fabrice Beschu, country manager al Decathlon. De altfel, si Immofinanz, dezvoltatorul proiectului Maritimo din Constanta, mentiona intr-o prezentare din luna octombrie ca mallul va avea printre ancore Decathlon, dar si H&M si C&A. Ulterior, reprezentantii companiei au revenit asupra informatiei si au precizat ca sunt purtate doar negocieri cu aceste companii.

In conditiile in care toate proiectele existente sau anuntate au asigurata prezenta unui hipermarket, atragerea celor mai mari retaileri de imbracaminte va avea o importanta semnificativa in reusita sau esecul proiectelor.

La acest capitol, deocamdata cel mai bine sta proiectul City Park detinut de israelienii de la Neocity, care numara printre chiriasi Inditex (Bershka, Zara, Stradivarius, Pull and Bear), Debenhams, Mango sau Orsay, in timp ce la TOM principalii chiriasi pe acest segment sunt Marks & Spencer si Intersport.

Numerosi chiriasi internationali, precum New Yorker, C&A, Takko sau LC Waikiki nu au ajuns inca in Constanta desi, potrivit consultantilor de pe piata, cel mai mare port romanesc la Marea Neagra face parte alaturi de Cluj, Iasi si Timisoara din lista oraselor cu cele mai bune vanzari pentru retaileri, in afara Capitalei.

"Lupta va fi pentru cele mai bune ancore de fashion, care vor decide care malluri vor fi facute. Toti vor incerca sa isi asigure cel mai bun mix de chiriasi", comenta la inceputul saptamanii situatia mallurilor din afara Bucurestiului Ali Ergun Ergen, seful Baneasa Developments si presedintele Comitetului National Roman al ICSC (International Council of Shopping Centers).

O alta miza semnificativa pentru atragerea vizitatorilor va fi dezvoltarea unei zone de distractii, cu cinematograf multiplex si alte facilitati de petrecere a timpului liber, in conditiile in care proiectele existente au o acoperire slaba pe acest segment.

Cele mai mari centre comerciale din Constanta

City Park
Proprietar: Neocity
Inaugurare: 2008
Suprafata inchiriabila: 23.000 mp
Ancore: Inditex, Debenhams, Mango, Orsay, Domo, Cora*

TOM Constanta
Proprietar: Catinvest
Inaugurare: 2006
Suprafata inchiriabila: 32.000 mp
Ancore: Carrefour, Intersport, Media Galaxy, Intersport

Maritimo Constanta
Proprietar: Immofinanz
Inaugurare: 2011
Suprafata inchiriabila: 50.000 mp
Ancore: Auchan

Cora Constanta
Proprietar: Romania Hipermarchée
Inaugurare: 2012
Suprafata inchiriabila: 40.000 mp
Ancore: Cora