Criza le aduce conditii mai bune chiriasilor din imobilele office

Imobiliare

16.04.2009 - Curierul National
Criza le aduce conditii mai bune chiriasilor din imobilele office

In zadar asteapta proprietarii deal-uri mai bune, pentru ca acestea nu vor mai fi

Iar in perioada in care spatiile sunt goale, cei care le detin pierd bani

Toate segmentele imobiliare se deplaseaza greoi in perioada aceasta dificila, insa un sector care reuseste sa respire este cel al inchirierilor de birouri. Este cert ca si acest domeniu a suferit si el unele ajustari atat in randul cererilor care s-au redus cu 25-30% fata de anul trecut, cat si in randul chiriilor care au scazut cu 15-25%, in comparatie cu 2008, se arata intr-un comunicat remis de Esop.
In acelasi timp, pe piata office s-a mai schimbat ceva, si anume pozitiile chiriasilor si proprietarilor. Daca pana acum proprietarul dicta regulile, se pare ca in momentul de fata aceste atributii ii revin chiriasului. Multi dintre clienti au constientizat faptul ca acum poti sa beneficiezi de oportunitati pe piata de birouri. Dupa ce piata a fost mult timp o piata a proprietarilor, a venit vremea chiriasilor care pot obtine conditii mult mai avantajoase fata de trecut. "Este momentul pentru o chirie mai mica, conditii comerciale mai bune, inclusiv implicarea proprietarului in amenajarea spatiului", declara Irina Petrescu, partener Esop.
Proprietarii care se hotarasc sa astepte fac o alegere proasta
Nu mai e o noutate ca pe toate segmentele chiriile au scazut considerabil intre 15-25%, in comparatie cu 2008, pe fondul a doua cauze principale: supraoferta din piata pe toate segmentele si diminuarea numarului de potentiali clienti pe fondul crizei, se arata in comunicatul Esop.
Este adevarat ca o parte din clientii care nu au neaparat o presiune de mutare asteapta ca preturile sa scada si mai mult pentru a fi siguri ca obtin oferta cea mai buna. "Poate fi si aceasta o strategie, in acelasi timp, daca se face o proiectie obiectiva in viitor se poate conveni o chirie care sa reflecte cat mai bine noua realitate si astfel se pot evita situatii in care se pierd oferte foarte bune existente acum in piata", spune Irina Petrescu.
Daca in cazul chiriasilor asteptarea este o strategie de inteles, in cazul proprietarilor este cea mai proasta decizie. In conditiile in care intreaga economie e pe un trend descendent care se va mentine si in 2010 dupa estimarile analistilor Esop, este greu de crezut ca vom vedea deal-uri mai bune pentru proprietari in viitorul apropiat, iar pe de alta parte orice luna de neocupare a spatiului inseamna o pierdere pentru proprietar.
Conditii de inchiriere mai bune si mai flexibile
"Daca pana acum ceva timp proprietarii se rezumau la a da spatiul cel mult igienizat, restul amenajarilor fiind in sarcina chiriasilor, acum se poate discuta despre implicarea proprietarilor pentru a imparti cu chiriasul o parte din costurile de amenajare, mai ales a investitiilor care vor ramane in spatiu si ii vor creste valoarea (reteaua de date-voce, conexiunea Internet si de telefonie, sistemul de climatizare, daca nu exista)", afirma Petrescu.
Daca pana la sfarsitul lui 2008, cel putin in cazul cladirilor de birouri clasa A, erau conditii destul de rigide pentru chiriasi: avans - 3 luni de chirie, garantie 3 luni de chirie, contract ferm pe 3-5 ani, cu penalitati dure daca se pleaca inainte de termen, o parte din proprietari isi arata deschiderea pentru discutii si in aceasta directie pe fondul lipsei de predictibilitate economica cu care se confrunta chiriasii si care ii fac sa fie mult mai precauti in asumarea unor clauze restrictive. Punctul forte pentru un chirias care incheie in aceste vremuri un contract este securizarea unei oferte bune atat din punctul de vedere al spatiului, dar si al conditiilor comerciale, pentru o perioada lunga de timp. "Chirasii care inchiriaza in aceasta perioada pot beneficia de conditii mult mai avantajoase ca in anii trecuti, dar pe care le pot avea si dupa perioada crizei, daca stiu sa isi negocieze bine contractele cu proprietarii, iar la acest capitol o firma de consultanta imobiliara specializata in astfel de tranzactii le poate fi de un real folos", a conchis reprezentantul Esop.
„Daca in cazul chiriasilor asteptarea este o strategie de inteles, in cazul proprietarilor este cea mai proasta decizie. In conditiile in care intreaga economie e pe un trend descendent care se va mentine si in 2010 dupa estimarile noastre, este greu de crezut ca vom vedea deal-uri mai bune pentru proprietari in viitorul apropiat, iar pe de alta parte orice luna de neocupare a spatiului inseamna o pierdere pentru proprietar.” (Irina Petrescu, partener Esop)