Criza imobiliara - izolata la periferia UE

Imobiliare

19.08.2009 - Money.ro
Criza imobiliara - izolata la periferia UE

In vreme ce pietele imobiliare greu incercate precum cele din SUA si Marea Britanie dau semne de revenire pe segmentul rezidential, cele din Estul Europei continua sa scada.

In Statele Unite si Marea Britanie, tari in care criza a facut victime in sistemul bancar, cifrele indica o crestere a activitatii imobiliare. In Estul Europei nu ar prea fi motive de bucurie. In Romania sau Bulgaria caderea pietei rezidentiale continua. Nici puseuri gen “Prima casa” nu au produs socul mult-asteptat, in conditiile in care preturile au crescut pe unele segmente, dar au crescut artificial, in urma asteptarii proprietarilor, nu in urma unei cresteri a cererii. „Explicatia acestui fenomen este destul simpla. Guvernele din Statele Unite si Marea Britanie au alimentat sistemele financiare si au preluat activele neperformante. Astfel, au eliminat neincrederea populatiei in institutiile financiare. Acest lucru se vede si in piata imobiliara, care este o piata de bani”, spune expertul imobiliar Ion Radu Zilisteanu.

In SUA, vanzarile de case au urcat in luna iunie cu un ritm anual de 384.000, conform datelor Departamentului Comertului, mai mult cu 11% fata de luna mai. Cu toate acestea, pretul mediu al unei locuinte noi a scazut la 206.000 de dolari, mai putin cu 5,8% fata de luna mai si cu 12% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cu o luna in urma, pretul mediu era de 219.000 dolari. De asemenea, constructiile de case din SUA au cunoscut o crestere de 3,6% in luna iunie. Constructiile de locuinte destinate unei familii formate din doua persoane au crescut cu 14% in perioada analizata, la 470.000 case, cel mai mare ritm din decembrie 2004.

Un studiu realizat de Nationwide arata ca in luna iulie preturile locuintelor au crescut pentru a treia luna consecutiv. Pretul mediu al locuintelor din Marea Britanie a crescut de la 156.442 lire sterline la 158.871 lire, conform Nationwide. Indicele lunar a crescut cu 1,3% in iulie fata de iunie, de la 308,4 la 312,4.

Dupa o lunga perioada de scadere, piata a dat primele semne de revenire in martie cand pretul mediu a crescut cu 1% comparativ cu luna precedenta. A urmat o scadere usoara in aprilie cu 0,3%, pentru ca apoi indicele sa consemneze trei cresteri consecutive de la luna la luna, in mai cu 1,3%, in iunie cu 0,9% si in iulie cu 1,3%.

Specialistii spun ca e prea devreme pentru da verdictul de revenire, mai ales ca piata imobiliara din Marea Britanie a fost printre cele care au resimtit din plin criza imobiliara. In ciuda cresterii din ultimele luni, indicele este cu 6,2% sub valoarea din urma cu un an. Economistul sef al Nationwide, Martin Gabhauer, spune ca aceasta revenire a pietei nu inseamna ca acest trend pozitiv al preturilor poate fi extrapolat pentru lunile viitoare.

“Daca preturile vor continua sa creasca in ritmul din ultimele trei luni, acestea vor ajunge la niveluri care nu concorda cu veniturile, chiriile si alte elemente fundamentale care determina valoarea unei proprietati”, spune Gabhauer. Acesta mai spune ca nu trebuie subestimate efectele ratei ridicate a ;omajului, care afecteaza atat increderea cumparatorului, cat si presiunea asupra proprietarilor de a vinde. Este putin probabil ca aceasta rata consistenta de crestere, inregistrata in ultimele luni, sa poata fi mentinuta pe termen lung.

In Estul Europei situatia devine tot mai grava, fara semne de revenire. In Romania preturile locuintelor noi scad. Conform companiei de consultanta Colliers, indicele de pret pentru apartamente noi a scazut in ultima luna cu 6%, pana la un nivel de 1.660 euro/mpc. “In prezent, piata apartamentelor noi din cartiere s-a stabilizat la 800-900 euro/metru patrat construit, plus TVA”, spune Ruxandra Cleciu, managerul companiei imobiliare Neocasa.

In ceea ce priveste vanzarile, datele din piata lipsesc cu desavarsire. Un indiciu despre cum merge piata poate veni din statistica Uniunii Nationale a Notarilor Publici. In perioada ianuarie-mai 2009, in Romania s-au realizat 134.496 de tranzactii imobiliare, fata de 209.409 tranzactii in aceeasi perioada a anului trecut.

Si numarul autorizatiilor de constructie este mult mai mic decat anul trecut, conform Institutului National de Statistica: in luna iunie a anului trecut s-au eliberat 6.137 de autorizatii pentru constructii rezidentiale, iar in luna iunie a acestui an doar 4.747. “Nevoia de constructii noi va reveni peste doi ani, la lichidarea actualului stoc de catre dezvoltatori si de catre investitorii care vor sa le revanda. S-ar putea ca abia peste doi ani dezvoltatorii sa inceapa sa construiasca pe terenurile pe care le au sau sa se reia unele din proiectele “inghetate””, mai spune Ruxandra Cleciu.

In ceea ce priveste piata apartamentelor vechi, si aici preturile au scazut drastic. Un apartament cu doua camere intr-un cartier din Bucuresti se vindea cu 80.000 de euro in perioada de varf a pietei, pentru ca in luna iunie pretul sa scada la o medie de 50.000 de euro. Programul “Prima Casa” a crescut preturile la o medie de 58.000-60.000 de euro, dar analistii spun ca in scurt timp preturile vor reveni la normal.

Si in Bulgaria, o alta tara in care piata imobiliara a crescut rapid, preturile locuintelor s-au redus. In primele sase luni ale acestui an preturile au scazut, in medie, cu 23%, conform agentiei Address. In unele zone din Sofia se pot cumpara garsoniere cu 30.000 de euro.

Analistii sunt sceptici cand vine vorba despre momentul in care piata imobiliara isi va reveni. “Nu se poate spune cand se va produce acest fenomen. Avand in vedere ca sistemul bancar din Romania si din tarile vecine e dependent de bancile mama, chiar daca guvernele din tarile de unde sunt bancile mama au luat masuri de insanatosire a sistemului financiar, bancile mama prefera sa isi rezolve problemele de acasa si dupa aceea sa se ocupe de cele ale subsidiarelor”, spune Zilisteanu.