Criza ieftineste casa in regie proprie

Constructii

29.06.2009 - Evenimentul zilei
Criza ieftineste casa in regie proprie

Cei care vor sa se mute in propria locuinta o pot face la preturi cu 30% mai mici fata de 2008. Investitiile in constructii pot fi foarte avantajoase in aceasta perioada, spun specialistii. In primul rand, datorita pretului. Terenurile s-au ieftinit cu 40-50%, la fel ca o parte din ma te rialele de constructii, iar muncitorii sunt numerosi si mai putin pretentiosi. In aceste conditii, ridicarea unei case poate fi cu pana la 30% mai ieftina fata de anul trecut, estimare ce ia in calcul atat micile scumpiri si ieftinirile, cat si nivelul taxelor, ramas constant. Unele produse de import sunt usor mai scumpe, din cauza deprecierii leului fata de euro. Mai mult, este mai ieftin sa construiesti o casa decat sa cumperi una de-a gata.

Investitia e profitabila pentru cei care au facut un credit in 2008, dar si pentru cei care vor sa se inscrie in programul „Prima casa”, prin care guvernul garanteaza obtinerea unui imprumut de 60.000 de euro in conditii avantajoase.

Mana de lucru mai ieftina

Lipsa finantarii a pus pe butuci peste jumatate dintre santierele mari din tara, iar frica pierderii locului de munca i-a facut pe multi sa-si amane planurile.

Meseriasii si antreprenorii care, acum an, nu-si mai vedeau capul de treburi sunt dispusi sa lase si 20-30% din pret. Nu doar criza, ci si surplusul de oferta de locuinte „la cheie” ar fi principalele cauze, potrivit lui Florin Pavel, de la Kasta Construct.
 
In lipsa investitiilor de proportii, lucratorii din constructii, mari si mici, se lupta pentru clientul pe care il mai serveau independentii. Este vorba despre particularul care-si doreste o casa tip vila in zonele periferice ale marilor orase sau in localitatile limitrofe, spun cei de la Brick&Wood.
 
Casa de 40.000 de euro

Criza nu impiedica o familie din Iasi sa-si indeplineasca visul de a se muta in propria casa. La fine le lui 2008, sotii Sorescu au obtinut un credit cu ipoteca de 40.000 de euro, iar la inceputul acestui an au gasit un teren (523 mp) cu 35 de euro/ mp, in Bucium, cu utilitati.

„Casa are parter si mansarda, trei dormitoare, doua bai, o bucatarie si o sufragerie - suprafata utila e de 120 mp”, spune Liviu Sorescu. Terenul si actele i-au costat 20.000 de euro. Muncitorii le cer pentru casa „la rosu” (doar peretii si acoperisul - n.red .) 18.000 de euro (materiale si manopera).

Mai au de platit arhitectul (3.000 de lei), dirigintele de santier (4.000 de lei), ridicarea topo (650 de lei), studiul geo si de stabilitate (1.000 de lei) si avize de la regii (2.500 de lei). Pentru a termina casa, mai trebuie bani pentru acoperis (15.000 de lei), tencuitori (20-25 de lei/mp pentru tencuit grosier, finisaj, glet si var lavabil), termoizolati e (6.000 de lei), racorduri pentru u ti litati si instalatia electrica (12.000 de lei) si de gaz (16.000 de lei) si instalatia sanitara - alti 12.000 de lei). (Au contribuit Lorena Papamanci si Maria Craus)

LOCUINTA IN REGIE PROPRIE

Pret mai mic, dar mai multa bataie de cap
 
AVANTAJE. Cei care aleg sa-si construiasca locuinta in regie proprie au toate sansele ca rezultatul final sa fie cel dorit, daca urmeaza toti pasii necesari. Cel mai mic pret pe care il pot plati pe metru patrat este de circa 350 de euro, inclusiv TVA, spun constructorii. Pretul depinde si de forta de munca aleasa - cu echipele de muncitori, pretul este mai mic, (30-40 de euro/mp), dar si riscurile investitiei sunt destul de mari.

Fara sa ofere garantii de 100%, firma poate cere un tarif dublu pentru aceeasi lucrare. In schimb, poate prelua si alte sarcini, cum ar fi proiectarea. Viitorii proprietari se pot implica activ in alegerea materialelor si le pot achizitiona personal, pentru a se asigura ca sunt de cea mai buna calitate.

Un alt avantaj al constructiei „in regie proprie” este acela ca platile se pot face esalonat, in functie de disponibilitatea financiara. Daca imobilul a fost ridicat „la rosu”, proprietarii pot alege oprirea constructiei pana vor avea bani pentru a continua.

DEZAVANTAJE. Pentru a fi sigur ca lucrarile se desfasoara conform planurilor, beneficiarul trebuie sa urmareasca desfasurarea acestora si sa se priceapa la constructii.

Altfel, trebuie sa angajeze un diriginte de santier, ceea ce implica si costuri mai mari. „Multi dintre cei care se lauda cu preturi mici de constructie au realizat cladiri improprii ce au consumuri uriase de energie si sunt predispuse la igrasie”, avertizeaza arhitectul Dan Popescu.

Pe langa eventualele greseli de constructie, timpul investit si costurile care pot creste de la o zi la alta, o provocare ce le poate cauza stres viitorilor proprietari este obtinerea autorizatiilor de constructie. Unii pot lasa acest lucru in seama celor mai priceputi, fapt care presupune alte costuri.

LOCUINTA LA CHEIE

Are piscina in apropiere si paznic, dar si un pret cam piperat

AVANTAJE. Poate semana foarte mult cu visata „casa pe pamant” si-l fereste pe noul proprietar de stresul pe care-l presupune procesul de constructie, infrastructura din zona sau pretul materialelor de con structie.

Alegerea unui ansamblu rezidential presupune, pe langa vila la cheie, si existenta unei piscine, a unui teren de tenis si a unor servicii de paza si intretinere. In plus, vecinii sunt cam pe aceeasi scara sociala, ceea ce poate presupune si formarea unei comunitati.
 
DEZAVANTAJE. Pretul - majoritatea ofertelor se adreseaza unei clase sociale cu venituri peste medie, ceea ce face ca acestea sa fie deocamdata inaccesibile pentru cei multi.

Mai exact, in zona Capitalei, preturile pornesc de la 700 de euro/mp construit si ajung la 1.000 de euro/mp. Asta inseamna ca o locuinta de circa 150 mp costa, la promotie, de la 120.000 de euro plus TVA. O alta problema este aceea ca ansamblurile rezidentiale sunt amplasate, de obicei, la periferiile orasului, in zone in care lipsesc principalele functiuni ale unei dezvoltari urbane, respectiv drumuri de acces, scoli, gradinite, dispensare si centre comerciale.
 
Aceste concepte s-au dezvoltat ulterior si, in prezent, sunt inca la stadiul de santier. Felul in care a fost realizata constructia poate fi sursa multor batai de cap - exista riscul ca, dupa ce muncitorii au plecat, noul proprietar sa constate ca finisajele au fost facute doar pe jumatate.
 
In plus, au fost multe cazuri in care oamenii au constatat ca, in locul terenului de tenis promis, a aparut o noua casa, iar firma de intretinere a complexului incaseaza sume consistente, desi angajatii acesteia nici nu prea vin la serviciu.


IN BUCURESTI

Cele mai ieftine suprafete, in cartiere

Terenurile din Bucuresti costa aproape la fel ca in 2006, spun specialistii imobiliari. Preturile la suprafetele destinate constructiei unei case au scazut cu circa 40%.
 
De exemplu, in zona Baneasa- Sisesti, un teren care era anul trecut 400 de euro/mp, acum e in jur de 250 de euro/mp. Cei cu bugete mai mici pot achizitiona, in Capitala, terenuri cu 100-150 de euro/ mp - in zona de Nord, de la centura pana la lacul Grivita, pentru cei cu bugete mici.

In Titan si Pipera, metrul patrat este 100 de euro

Cele mai bune zone pentru a achizitiona un teren cu scopul de a construi o casa in regie proprie sunt, in interiorul orasului, zonele Bucurestii Noi, 1 Mai (Ion Mihalache) si Floreasca. „Cei care-si doresc sa construiasca o casa in regie proprie pot achizitiona un teren la periferie, in Balta Alba, Drumul Taberei sau Pantelimon, cu aproximativ 100 de euro/mp”, spune Gloria Pascu - Broker/Owner Re/max Advantage.
 
Potrivit acesteia, la acelasi pret se gasesc terenuri si in Pipera. In privinta comunelor din afara orasului, agentii recomanda Balotesti, Moara Vlasiei si Caldarusani. Agentii avertizeaza insa ca suprafetele cu preturi foarte mici fie se vand pentru ca proprietarul are nevoie de bani, fie utilitatile sunt la distanta. „Cumparatorii pot avea surpriza ca stra zile sa nu fie asfaltate, iar zona sa devina locuibila 100% abia in urmatorii 5 ani”, avertizeaza un agent al Coldwell Banker.

Promotii la suprafete mari

Fata de nivelul maxim, atins anul trecut, scaderea preturilor terenurilor ajunge pana la 70%. Aceasta scadere e mai pronuntata la terenurile cu suprafete mari, unde, de exemplu, un teren de 30.000 mp in zona lacului Straulesti, cu PUZ si proiect, era la 750 de euro/ mp, iar acum este la un pret de 450 de euro/mp. Asta avantajeaza marile investitii imobiliare.
 
IN TARA

Preturile terenurilor au scazut si cu 50%

Timisoara. Daca anul trecut dezvoltatorii imobiliari cereau pe o casa „civilizata”, asezata pe un teren de 500 de metri patrati, 180.000 de euro, acum au ajuns sa vanda, cu 30-40 de procente mai ieftin, respectiv cu aproximativ 120.000 de euro. Si pretul terenurilor a scazut simtitor. Exista exemple extreme chiar in zone rezidentiale scumpe. La Dumbravita, au existat cazuri de proprietari care, anul trexcut, cereau 95 de euro/mp de teren, iar acum au fost dispusi sa vanda cu doar 35 de euro/mp. (Georgeta Petrovici)
 
Alba-Iulia. Daca in 2007 si 2008, in zona „orasului vechi”, pretul terenului era 200 de euro/ mp, anul acesta sunt oferte si la 60 de euro/mp, cu conditia sa cumperi toata parcela de 500 mp. In zona Schit, pretul terenului a fost 45 de euro/mp in 2007, a sarit la 90-110 de euro/mp in 2008 si a scazut din nou la 45 de euro/mp in acest an. E drept, pretul acesta este valabil in zonele mai indeparate de oras, pentru ca in zona care a devenit deja cartier de vile pretul terenului nu scade sub 70 de euro/ mp, dar aici toate utilitatile sunt la poarta. (Mihaela Moraru)

Hunedoara. Preturile terenurilor au scazut cu 40%-50% fata de anul trecut. Daca in perioada 2007-2008, intr-o zona buna a orasului, terenurile se vindeau cu 60-70 de euro/mp, anul acesta, aceleasi terenuri costa intre 30 si 40 de euro/mp. Firmele de constructii au scazut si ele tarifele de manopera, in medie cu 30%, insa preturile materialelor de constructii au ramas aceleasi. (Ciprian Iancu)


CONTEXT. Oferta de terenuri este mare in comparatie cu cererea

Ploiesti. Preturile de pe piata imobiliara au scazut cu aproape 40% in ultimul an. Cu 45.000 de euro, cat costa un apartament cu doua camere intr-o zona buna a orasului, iti poti construi o casa „la rosu” intr-una dintre localitatile limitrofe. „Eu ii sfatuiesc pe clienti sa cumpere teren de casa in Blejoi, Bucov sau Paulesti, localitati aflate la cativa kilometri de oras, pentru ca este mult mai ieftin.

In plus, impozitele sunt mai mici la tara, iar proprietarul are acces la aproape toate utilitatile de la oras”, explica Dan Oprea, patronul unei agentii imobiliare din Ploiesti. Comparand pretul terenurilor, cele din comunele limitrofe sunt de zece ori mai mici decat in Ploiesti. De exemplu, un teren de 500 de mp in Blejoi costa 10.000 de euro, in timp ce in zona Sala Sporturilor Olimpia din cartierul Vest, aceeasi suprafata costa 100.000 de euro.