Criza din America se insinueaza pe piata noastra imobiliara

Imobiliare

11.08.2008 - Financiarul
Criza din America se insinueaza pe piata noastra imobiliara

Bancile au inasprit conditiile de acordare a creditelor

Un proiect ambitios din Iasi, de 25 milioane de euro, risca sa ramana in stadiu de schita, dezvoltatorul punand sub semnul intrebarii posibilitatea de a obtine finantarea bancara. Motivul: criza ”subprime” din Statele Unite ale Americii a crescut exigentele bancilor in acordarea de imprumuturi marilor dezvoltatori imobiliari. Solutia a fost vanzarea proiectului catre un alt investitor.

Turbulentele din SUA au lovit prin ricoseu si in segmentul imobiliar local. Un proiect de 25 milioane de euro, care viza ridicarea unui ansamblu de cladiri destinate birourilor, a fost pe punctul de a nu mai fi realizat la Iasi, din lipsa de finantare. Proiectul prevede construirea unui conglomerat de cladiri, pe terenul unui fost centru de cercetare din Iasi - Sinta. Pe suprafata de 8.000 de metri patrati era prevazuta ridicarea unei cladiri de birouri, dar si a unor spatii comerciale, intregul ansamblu urmand sa poarte numele de ”Blue Water Offices”.

Initial, investitor a fost SC Blue Water Property SRL Bucuresti, firma detinuta in proportie de 100% de Timoran Holdings LTD Singapore, care reprezinta interesele unui grup de fonduri de investitii din Europa si Marea Britanie. Printre acestea se numara si fondul de investitii irlandez Equest, firma care a cumparat in 2006, pentru 34,5 milioane de euro, complexul comercial Moldova Mall din Iasi. Numai in ultimii doi ani, Equest a pus la bataie peste 400 de milioane de euro in proiecte din Romania, Bulgaria, Serbia sau Macedonia.

Pentru proiectul din Iasi, investitorul spune ca nu a mai dispus de fondurile necesare si a decis sa predea proiectul ”la cheie” unui alt dezvoltator. ”Am cedat intregul proiect unui alt fond de investitii, Sterling Capital. Noi am cautat o varianta pentru ca proiectul sa mearga inainte. Nu am vandut numai terenul si cladirea unde se va face constructia, ci intregul proiect la care am lucrat deja”, ne-a declarat George Teleman, reprezentantul fondului Equest.
Blocaj la banca


In urma cu cateva luni, reprezentantul companiei Equest vorbea despre dificultatea obtinerii finantarii pentru un astfel de proiect.
”Daca la inceputul anului bancile te rugau sa iei imprumuturi, criza subprime din Statele Unite a inceput sa aiba efecte si in Romania. Cand am cumparat terenul si cladirea Sinta, investitia era una prioritara, dar ulterior a devenit tot mai greu sa contractezi un credit, conditiile bancilor fiind tot mai sofisticate.

Am oscilat intre a continua pe cont propriu constructia sau a vinde proiectul, in care am investit deja sume importante”, ne-a declarat George Teleman.Problema a fost ca situatia de pe piata de real estate s-a schimbat, iar Bucurestiul a resimtit acut acest simptom.”Daca ajungi sa construiesti, proiectul este unul fezabil. Ai o cladire in picioare, iar sumele s-ar recupera, prin inchirieri, vanzare. Problema este sa ai banii sa ii investesti”, declara George Teleman, inainte de a se fi vandut proiectul de la Iasi.

Victor Rusu