Criza de locuinte in Capitala. Cinci cereri pentru un apartament

Imobiliare

15.07.2008 - Gardianul
Raportul dintre cerere si oferta pe piata rezidentiala este în continuare dezechilibrat, existând, în medie, cinci cereri pentru o locuinta disponibila în Bucuresti. Datele apar intr-un studiu Regatta, care mai arata ca, desi, in urmatorii trei-cinci ani vor fi livrate aproximativ 65.000 de locuinte noi, nici acestea nu vor acoperi cererea. Pe de alta parte, din ce in ce mai multi romani prefera sa isi cumpere apartamente fara finisaje, in principal din cauza costurilor mai mici.

Zona de nord a Capitalei detine, cea mai mare parte din totalul unitatilor ce vor fi disponibile – 38,10 %, adica 24.750 de unitati. În est, cea mai dinamica zona este cartierul Titan, in acelasi timp dezvoltandu-se si zonele Dristor, Obor, Colentina, Pantelimon, care împreuna ofera 17.499 de unitati, adica 26,93% din totalul de apartamente anuntate pe piata. Zona de vest ofera 14.737 unitati locative (22,68%).

Este vorba de ansambluri rezidentiale de dimensiuni mari, precum cele din Drumul Taberei, Militari sau Semanatoarea, dar si imobile mai mici, precum cele din Ghencea. Si sudul Capitalei incepe sa se transforme, profilul accentuat industrial începând sa fie echilibrat de necesitatea rezidentiala. Astfel, in sud vor fi 4.147 de unitati, adica 6,38% din totalul ofertei pe Bucuresti.

 „Asa cum era de asteptat, sudul începe sa se transforme. Aici se asteapta mai multe proiecte rezidentiale noi, un factor esential fiind pretul relativ scazut al terenurilor. Proiectele demarate se gasesc în zone precum Constantin Brâncoveanu, Piata Sudului, Berceni, Tineretului sau Splaiul Unirii. Cel mai mare ansamblu ofera 1.680 de unitati si este amplasat în Splaiul Unirii. Se asteapta dezvoltarea de proiecte ample în zona, aici spatiul propice dezvoltarilor fiind înca disponibil”, se arata in studiu. Referitor la centrul Capitalei, acesta se caracterizeaza prin lipsa de teren, motiv pentru care proiectele rezidentiale reprezinta doar 5,88% din total, adica 621 de apartamente. Acestea vor fi construite în Cotroceni, Stefan cel Mare, Parcul Carol, Unirii si Gara de Nord.

Apartamentele fara finisaje interioare, din ce in ce mai cautate
Livrarea apartamentelor fara finisaje interioare „la gri” sau „la rosu” a devenit o tendinta tot mai des întâlnita în piata imobiliara. Aceasta varianta este aleasa de cumparator fie din pricina întârzierii lucrarilor proiectelor, fie din cauza preturilor mai mari la finalizare, sustin analistii Esop. „Pretul unui apartament nefinisat poate fi mai mic cu 100-200 euro/mp, în functie de tipul de finisaje.

 Multi clienti se gândesc ca îsi pot finisa singuri apartamentul, îl pot personaliza, pot controla direct modul de executie si costurile”, a declarat pentru NewsIn reprezentantul Esop, Irina Petrescu. Apartamentele fara finisaje au devenit o solutie interesanta si pentru dezvoltatori, care scapa astfel de stresul provocat de nemultumirile clientilor.

Potrivit analistilor, daca la materialele de constructie si finisaje, într-un final se cade la pace, în ceea ce priveste modul de executie, exista multe neajunsuri si, de cele mai multe ori, cumparatorii dau vina pe dezvoltatori. În cadrul vânzarii „la rosu”, apartamentele sunt prevazute cu usa de intrare si ferestre din termopan cu finisaj exterior executat, peretii despartitori tencuiti, dar nefinisati, cu toate utilitatile (energie electrica, apa, gaze) aduse pâna în interiorul apartamentului. În ceea ce priveste varianta „la gri“, aceasta beneficiaza, în plus fata de cea la rosu, de sistemele termice si electrice operationale, pereti interiori tencuiti si vopsiti.