Criza de garsoniere la Targul imobiliar

Imobiliare

14.10.2007 - Gandul
Criza de garsoniere la Targul imobiliar

Apartamentele cu două şi trei camere, dar şi garsonierele au stârnit cel mai mare interes din partea publicului vizitator prezent la Târgul Imobiliar ce se desfăşoară în această perioadă la Palatul Parlamentului. Deşi interesul pentru acestea din urmă a fost mare, 60-70% dintre vizitatorii care au fost interesaţi de garsoniere nu prea au avut de unde alege, majoritatea fiind vândute înainte de prezentarea la Târg a proiectelor. Cele din Bucureşti care au apucat să mai „ajungă” la expoziţie aveau un preţ de pornire de 55.000 de euro, cu TVA inclus, pentru 52 de mp.

Deoarece o parte insemnată a proiectelor imobiliare prezentate nu includeau şi grasoniere, ofertanţii au fost nevoiţi să recomande celor interesaţi apartamente mai mari. Către apartamentele cu două camere s-au îndreptat, în general, tinerii, iar cele cu trei camere s-au interesat familiile cu cel puţin un copil.

Preţul apartamentelor variază în funcţie de locaţie, etaj şi privelişte. Un apartament cu 2 camere cu o suprafaţă de 80 mp are un preţ de plecare de 90.800 euro, la care se adugă TVA, dacă este situat în Otopeni şi poate ajunge la 170.000 de euro, cu TVA inclus, dacă vrem neapărat să fie în Capitală.

La capitolul apartamentelor cu 3 camere, spaţiile locative de peste 80 mp din zona Otopeni costă 114.000 de euro, cu TVA inclus, iar un apartament cu o suprafaţă de 140 mp poate să ajungă şi până la 280.000 de euro, cu TVA inclus, în ansamblurile rezidenţiale din Bucureşti.

Nu au lipsit nici apartamentele ceva mai scumpe, pentru cei cu dare de mână care îşi permit să scoată din buzunar chiar şi 360.000 de euro pentru o locuinţă de 168 metrii pătraţi. Nici vilele din apropierea Bucureştiului nu sunt de ocolit. Cei mai interesaţi clienţi de acestea sunt, în mare parte, afacerişti străini. Spre exemplu, un turc şi-a manifestat interesul de a cumpăra patru vile, iar un indian – două, într-un ansamblu rezidenţial din Bragadiru. Preţul pentru un metru pătrat este de 800 de euro pentru toate cele trei tipuri de vile, ce au suprafeţe cuprinse între 128 mp şi 157 mp. Reprezentantul proiectului a mai spus că două cupluri doresc achiziţia unei astfel de vile, împărţind preţul.

Apartamentele cu 4 camere au prezentat şi ele un interes, deşi nu într-o măsură atât de mare. Preţul acestora se situează undeva la 350.000 de euro, la care se adaugă parcarea de 15.000 de euro şi TVA.

Preţul mediu al unui metru pătrat construit în proiectele prezentate la Târg este de 1.000-1.550 euro. Majoritatea proiectelor expuse vor fi finalizate în primăvara şi toamna anului viitor, iar restul – în anul 2009. O parte dintre acestea sunt deja vândute în proporţie de 70% pentru cele cu aproximativ 400 de apartamente, iar altele – în proporţie de 90%, pentru cele ce depăşesc 1.000 de unităţi locative.

Andrada Ghira