Criza a ieftinit materialele de constructii cu pana la 50%

Materiale de constructii

23.07.2009 - Cotidianul
Criza a ieftinit materialele de constructii cu pana la 50%

Principalele materiale de constructii s-au ieftinit cu pana la 50% in acest an. Cel mai mult s-a ieftinit cimentul la sac, care a ajuns sa coste 20 de lei, in timp ce anul trecut costa 45 de lei.

Comparativ cu ultimele luni din anul 2008, in acest an, pretul caramizilor, al cimentului, al lemnului, precum si al fierului beton, materiale de constructie fara de care o casa nu se poate construi, sunt mult mai convenabile. “Anul trecut, kilogramul de otel beton avea un pret de 4,2-4,6 lei, cu tot cu TVA, in momentul de fata pretul la otel beton este de doar 2,2 lei. Deci, avem o ieftinire consistenta, de aproximativ 45%. La fel si in cazul cimentului la sac, care ajunsese sa coste anul trecut 45 de lei, sacul de 50 de kilograme, acum aceeasi cantitate de ciment costa 20 de lei, poate chiar mai ieftin”, ne-a spus Ciprian Ana, administratorul unei firme de profil.

Cimentul la statiile de betoane s-a ieftinit mai putin, potrivit lui Ciprian Ana, intre 10 si 20%, in functie de statia de beton de unde se cumpara.
 
“Caramida Poroterm s-a ieftinit cu pana la 25%, in timp ce lemnul poate fi cumparat acum cu pana la 15% mai ieftin decat in anul 2008”, a amintit Ciprian Ana.

Chiar si asa, cu preturi la jumatate, vanzarile sunt pe jumatatea celor de anul trecut. O mare parte din vanzari a disparut odata cu inchiderea sau amanarea mai multor proiecte ce vizau constructia de ansambluri rezidentiale, dar si din cauza micilor consumatori care nu si-au mai construit case. “Vanzarile la materiale de constuctii, in primul semestru din 2009, sunt mai mici decat cele din perioada similara a anului trecut, cu cel putin 50%. A fost oprita creditarea, care era motorul constructiilor. Lumea nu mai are putere de cumparare”, a precizat Ciprian Ana.

Unii actori din piata materialelor de constructii spun ca procentul de scadere al caramizilor este mai mic. “Comparativ cu anul trecut, pretul caramizilor a scazut cu aproximativ 12%. Pretul cramizilor variaza intre 305 si 318 lei metrul cub, cu tot cu TVA, in functie de modelul ales”, potrivit datelor furnizate de o firma care se ocupa cu comercializarea caramizilor.

Ce va urma, daca preturile se vor mai micsora, unii actori spun ca da, altii, mai optimisti, spun ca preturile au coborat destul. “Probabil ca preturile matrialelor de constructii se vor mai micsora cu 10 procente pana la finalul lui 2009, din moment ce nici acum, vara, cand ar trebui sa fie varful perioadei in constructii, piata este inghetata”, a spus Ciprian Ana. Pe de alta parte, acesta spune ca preturile nu vor mai scadea, chiar daca vanzarile sunt mai mici cu 50%, comparativ cu perioada similara din 2008.