Cresterea gradului de indatorare a miscat usor creditarea

ANALIZE / COMENTARII

16.12.2010 -
Cresterea gradului de indatorare a miscat usor creditarea

La sfarsitul anului trecut, in noiembrie, bancile au aceptat ridicarea gradului de indatorare la 65% si, prin urmare, relaxarea unora dintre restrictiile la creditare in speranta de a da avant cererii de credite in scadere, mai ales in ceea ce priveste creditele pentru locuinte.

Ce s-a intamplat in 2010?

Tendinta de scadere a preturilor de pe piata s-a pastrat, dar pare a fi slabit sau sa fi ajuns la o normalitate, pentru ca potrivit datelor INS, in primele sase luni ale anului preturile cu care s-au tranzactionat proprietatile imobiliare au scazut cu numai 5,8% fata de perioada similara din 2009. Iar consecintele s-au vazut si in numarul de tranzactii, care a crescut cu aproape 8.000 in prima jumatate a anului, fata de acelasi interval din 2009.
„Era nevoie ca bancile sa se miste. Am spus asta demult. Chiar daca nu e suficient ce s-a intamplat pana acum, totusi se simte o imbunatatire. Ofertele bancare s-au imbunatatit, prin urmare multi dintre clientii nostril au obtinut credite ipotecare. Programul Prima Casa nu a avut chiar succesul scontat, dar a ajutat, iar noi ne-am miscat printre diverse programe si strategii, astfel incat sa ramanem aproape de client”, spune Nimrod Zvik, director de marketing al Be Igloo, entitatea care vinde portofoliul de apartamente al investitorului norvegian Romania Invest.
Practic, numarul tranzactiilor imobiliare a fost de 271.724, in primele sase luni din 2010, cu aproape 8.000 mai multe fata de semestrul I din 2009, adica au crescut cu 2,9%.

A crescut un pic curajul

A crescut si valoarea creditelor acordate de banci. Astfel, desi, creditele in lei pentru locuinte in luna octombrie au scazut de la 1, 72 miliarde de lei la 1,62 miliarde de lei, valoarea totala a celor in valuta a crescut din octombrie 2009 pana in octombrie 2010 cu mai bine de 4 miliarde de lei, la circa 26,5 de miliarde de lei, motivul fiind dobanzile mai bune la creditele in euro, determinate de nivelul scazut al Euribor.
„Pentru noi e un fapt cert ca piata creditarii a inceput sa miste, si cred ca la anul va fi si mai bine. Green City a vandut circa 13 case pe luna anul acesta, o medie buna, iar creditarea ceva mai permisiva este unul dintre motive”, arata Alexandru Petrescu, director de vanzari al proiectului rezidential Green City.
De altfel si datele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania indica o crestere a numarului tranzactiilor de la 193.385 la 195.491 in primele sapte luni ale anului, fata de intervalul identic din 2009.

Directorul agentiei imobiliare Vission House, Andrei Rusu, crede ca desi piata nu e reglata inca, sunt ceva semne de revenire. „Chiar daca cifrele de vanzari actuale sunt sub ce se intampla in anii 2006-2008, piata pare a se dezmorti, dar nu e suficient. Trebuie ca bancile sa dea drumul la bani, pentru ca circuitele blocate sa fie reluate si astfel lucrurile sa se repare.”

Concluzia anului este, asadar, ca bancile sunt cele care au puterea de a reporni piata si ca primul pas a fost facut. Ca miscarile din piata sunt cele care pot reporni o economie relativ blocata este, de asemenea, un fapt cunoscut. In aceste conditii,repornirea procesului de vanzare in real estate va duce la inceperea de proiecte noi, insemnand implicit cresterea stocului de locuinte, reglarea preturilor din piata, dar si investitii in Romania si bani la buget .