Crestere de aproximativ 20% a preturilor vilelor vechi boieresti, in 2008

Imobiliare

11.04.2008 - Bursa
Crestere de aproximativ 20% a preturilor vilelor vechi boieresti, in 2008

Vilele boieresti din Bucuresti, a caror valoare nu depaseste doua milioane de euro, se tranzactioneaza cel mai usor, arata un comunicat de presa remis redactiei. Peste aceasta suma, numarul potentialilor clienti este mai redus, astfel incat procesul de vanzare - cumparare decurge mai lent. "Asadar, pot trece de la patru pana la opt luni de la lansarea ofertei pana la incheierea tranzactiei", a declarat Jeni Dragomir, presedintele companiei imobiliare "Perfect Casa". Oficialii companiei imobiliare "Perfect Casa" intrevad, pentru anul in curs, o crestere de aproximativ 20% a preturilor imobilelor vechi boieresti. Astfel, metrul patrat va atinge o medie de circa 3600 de euro.

Presedintele "Perfect Casa" a mai spus: "Pe categoria clientilor cu un buget de pana la un milion de euro sunt preferate imobilele noi, in special in zona de nord a Capitalei. Cele mai multe vile noi intermediate de compania noas¬tra sunt situate in Baneasa. Durata medie de realizare a unei tranzactii, in aceasta zona, este de circa o luna".

Valoarea vilelor vechi boieresti a crescut in ultimii 3 ani, in medie, cu 100%, arata studiul efectuat de oficialii "Perfect Casa". Factorii care influenteaza evolutia pretului sunt locatia, arhitectura si starea cladirii. O vila deosebita ca stil arhitectural, situata in Piata Romana, de exemplu, poate ajunge la 4.000-5.000 de euro/ mp construit, la care se adauga pretul terenului. In zonele semicentrale, vilele nerenovate ajung la 1.500 de euro/mp. Asadar, in cazul imobilelor vechi "stil", pretul mediu este de circa 3.000 de euro /mp.

O vila situata pe Calea Victoriei, renovata si restaurata, cu 530 mp construiti si 325 mp teren, are un pret de circa trei milioane de euro. Aceasta suma inseamna aproximativ 3.000 de euro/ mp de teren si, respectiv, 4.000 de euro/ mp construit. Un imobil "stil" din zona Gradina Icoanei, cu o arhitectura deosebita, dar nerenovat, cu o suprafata de 1.950 mp construiti si 794 mp de teren- costa 3,8 milioane de euro. Calculat inseamna 2.500 de euro/ mp de teren si, respectiv, 1.000 de euro mp de constructie.

"Dupa modernizare, valoarea caselor poate creste cu 20%, iar in cazul imobilelor cu valoare istorica, unde renovarea se face cu pastrarea stilului initial, cresterea poate depasi 40%", a specificat Jeni Dragomir.
Vilele vechi au un potential ridicat nu numai ca valoare tranzactionata, ci si pentru ca pot fi valorificate prin inchiriere- atat pe segmentul birouri, cat si pe cel rezidential.

Jeni Dragomir apreciaza: "Pe piata imobilelor de lux, cele mai rentabile sunt imobilele vechi, atat pentru brokeri, cat si pentru cumparatori. Pentru brokeri sunt rentabile din cauza comisionului direct proportional cu pretul foarte mare al vilelor. Cumparatorii care fac achizitii pe un segment cu o crestere spectaculoasa in continuare pot oricand sa-si valorifice investitia cu un profit considerabil". Pentru cladirile vechi situate in centrul Capitalei, cererea este cu mult mai mare decat oferta, astfel incat preturile vor creste in continuare. Reprezentantii "Perfect Casa" sunt de parere ca vilele vechi sunt atractive atat datorita arhitecturii deosebite si istoriei lor, cat si prin prisma locatiei, pentru ca majoritatea au fost construite in perioada interbelica si sunt pozitionate central. Pentru acest segment de piata, cele mai reprezentative zone din Bucuresti sunt Dorobanti, Primaverii, Kiseleff, Aviatorilor, Domenii, Dacia, Piata Romana, Rosetti, Armeneasca, Bulevardul Carol, Izvorul Rece, Kogalniceanu si Parcul Cismigiu.

      
Bianca Cojocaru