Creditul Prima Casa, scumpit de evaluatorii presati de banci

Imobiliare

05.08.2009 - Gandul
Creditul Prima Casa, scumpit de evaluatorii presati de banci

Diferenta dintre pretul negociat si cel rezultat din evaluare, suportata de client

Pe langa cele 10 taxe si comisioane, la care se adauga depozitul colateral si comisionul agentiei imobiliare despre care Gandul a scris ca umfla cu cateva mii de euro costurile creditului pentru „Prima Casa”, cumparatorul va trebui sa suporte din propriul buzunar si o diferenta rezultata din evaluarea imobilului. Aceasta poate ajunge la mai bine de 10.000 de euro. „Presupunem ca cineva vrea sa cumpere, cu credit prin „Prima casa” de exemplu, un apartament de 60 mp cu 1.000 euro pe mp, adica un pret final de 60.000 euro. Insa evaluatorul agreat de banca poate sa evalueze apartamentul la un pret de 800 euro pe mp. Tinand cont ca valoarea creditului pe care banca il poate da nu poate depasi nivelul reiesit din raportul de evaluare, in acest caz, 48.000 euro, inseamna ca diferenta pana la cei 60.000 euro va trebui suportata de cumparator”, ne-au explicat surse din piata evaluatorilor agreati de banci.

Pret mic, risc pe masura

De fapt, pentru a-si minimiza riscurile, banca aplica un coeficient de ponderare, confirma surse bancare. „Evaluatorul estimeaza o valoare de piata a locuintei. Bancile pot aplica acestei evaluari un coeficient de ponderare, care poate ajunge in unele cazuri la 25%, in functie de locatia apartamentului, dar si de veniturile sau bonitatea clientului care solicita creditul. Acest coeficient este de fapt o marja de siguranta pe care si-o ia orice banca”, ne-au explicat surse bancare. La randul lor, reprezentantii de la Relatii cu clientii de la CEC Bank ne-au precizat ca, in cazul in care cumparatorul este nemultumit de valoarea reiesita din raportul evaluatorului agreat de banca, acesta poate solicita o contraexpertiza – care este taxata cu 175 lei – unui evaluator independent. „Banca va tine cont de acest raport de contraexpertiza si va da un credit nu mai mare decat pretul reiesit din raport”, au adaugat ei. 

Si agentiile imobiliare au confirmat aceste situatii. „De exemplu, pe piata imobiliara din Cluj, preturile apartamentelor din blocuri vechi acum au ajuns in jurul valorii de 1.000 euro/mp util. Ofertele de vanzare la 900 euro mp/util sunt extrem de rare, iar cele la 800 euro/mp aproape inexistente. Din pacate, evaluatorii bancilor intrate in Programul “Prima Casa” au directive clare de a nu evalua la mai mult de 900 euro/mp util un apartament in constructie veche, in conditiile in care pe piata ele se vand la valori apropiate de 1.000 euro. Cumparatorul trebuie sa suporte si aceasta diferenta intre pretul negociat si valoarea rezultata in urma evaluarii”, ne-a explicat Cosmin Petrus, director de vanzari la Habitas Imobiliare. Potrivit acestuia, cumparatorul da astfel un avans la un apartament, incheie un antecontract asa cum ii cere banca si apoi se trezeste ca evaluatorul nu-l evalueaza la valoarea la care el vrea sa-l cumpere sau cel putin la o valoare apropiata.

„Directivele interne ale bancilor care impun minime si maxime ale valorilor de evaluare atat in cazul constructiilor noi cat si al celor vechi contravin Standardelor Internationale de Evaluare, standarde pe care este obligat sa le respecte orice evaluator ANEVAR”, a conchis Petrus.