Creditele ipotecare vor intra puternic la apa

Finante Banci

22.07.2008 - Curierul National
Creditele ipotecare vor intra puternic la apa

Creditul cel mai mare va putea fi obtinut de la banca ce practica cele mai mici costuri
Proiectul de regulament publicat de BNR va limita serios accesul populatiei la creditele pentru locuinte. Chiar si clientii cu venituri ridicate - favorizati de actualele conditii - vor lua imprumuturi mai mici la anumite banci decat dupa vechile norme de creditare, care limitau rata lunara la 40% din venit, informeaza Marius Serban, de la Conso.ro.

Principala schimbare pe care BNR intentioneaza sa o introduca in sfera creditelor pentru populatie este de a obliga bancile sa tina cont de faptul ca solicitantii ar putea plati rate mai mari in timp. Acest lucru se poate produce prin cresterea dobanzilor si, in cazul imprumuturilor in valuta, prin deprecierea leului.
In acest sens, proiectul de regulament propune ca bancile sa ia in calcul cele mai mari dobanzi la creditele acordate si cele mai mari comisioane practicate pe o perioada trecuta de cel putin 18 luni. La creditele in euro, franci si dolari, bancile trebuie sa tina cont si de nivelul cel mai mare al cursului din ultimul an si jumatate.

Impactul riscului valutar

In cazul imprumuturilor in moneda straina, efectul valutar va fi cel mai mic la creditele in euro. Nivelul maxim al cursului euro-leu din ultimele 18 luni a fost de 3,7695, cursul actual fiind in prezent doar cu 6% mai mic. Acesta va fi si procentul cu care creditul maxim in euro se va diminua ca urmare a riscului valutar, de care bancile vor trebui sa tina seama. De asemenea, la creditele in franci si dolari, creditul maxim obtinut de un solicitant se va diminua insa cu 9%, respectiv 14%, deoarece cursul leului fata de aceste monede a inregistrat fluctuatii mai mari in timp.
Efectele vor fi resimtite de toate creditele in valuta acordate de banci, indiferent ca sunt imprumuturi ipotecare sau de nevoi personale.

Dobanzile trag suma imprumutata in jos

Pe de alta parte, cerinta ca bancile sa tina cont de cele mai mari dobanzi si comisioane in stabilirea gradului maxim de indatorare va afecta in principal creditele imobiliare si ipotecare si, intr-o anumita masura, creditele de nevoi personale cu ipoteca. Aceste imprumuturi sunt oferite, in general, in conditiile unor dobanzi initiale mai mici decat ar fi normal, valabile de regula  1 an. Daca, in prezent, bancile evalueaza gradul de indatorare folosind aceste dobanzi "promotionale", pe viitor ele vor trebui sa tina cont de dobanzile standard. Prin urmare, cel mai puternic afectate vor fi bancile cu cea mai mare diferenta intre dobanda standard si cea promotionala. Conso a realizat o simulare privind efectele pe care noul regulament le va avea asupra creditelor in euro oferite de principalele banci, din care a rezultat ca suma imprumutata se reduce cu pana la 40%.