Cotele de piata ale bancilor la patru luni de Prima Casa

Finante Banci

17.11.2009 - Ziarul financiar

Institutiile financiare au trimis 8.300 de solicitari catre Fondul de Garantare.

Statisticile dupa patru luni de la lansarea programului guvernamental Prima casa arata ca BCR a depasit BRD la numarul de solicitari de garantare trimise Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), dupa ce in septembrie situatia era inversa.

Din totalul celor 8.300 de solicitari de garantare trimise de banci Fondului, 38% apartin BCR, cea mai mare banca din sistem, 35% apartin BRD, 8,4% au fost trimise de Alpha Bank si 7% de Banca Transilvania, potrivit datelor furnizate ZF de institutie.
 
In luna septembrie, BRD ocupa locul intai cu 46% din totalul solicitarilor de garantare pentru creditele Prima casa, urmata de BCR cu o cota de 30% si de Banca Transilvania cu 11%.

In ultimele luni, banci precum ING si Volksbank au lansat contraoferte la programul Prima casa, promovand oferte de credite ipotecare cu costuri reduse. Numarul solicitarilor de garantare a crescut exponential de la lansarea programului. La inceputul lunii septembrie, numarul solicitarilor de garantare era de 1.820, ceea ce inseamna ca in ultimele doua luni au fost depuse 6.500 de cereri.

Bilantul programului Prima casa arata ca a fost consumata o treime din bugetul alocat de un miliard de euro. Pana la sfarsitul anului vor fi acordate garantii de 420-440 mil. euro, iar restul garantiilor vor fi acordate in prima jumatate a anului viitor.

Locuintele de doua camere au fost cele mai solicitate, in proportie de 46%, urmate de cele cu trei camere - 22%, in timp ce pentru o garsoniera au aplicat doar 13% dintre cumparatori.

Garantii pentru 5.750 de IMM-uri in zece luni

Fondul a acordat in primele zece luni ale anului garantii pentru credite in valoare de 1,6 mld. lei (385 mil. euro). Astfel au fost sustinute 5.750 de IMM-uri care aveau nevoie de garantii pentru creditele bancare, fie garantii pentru noi credite contractate, fie garantii suplimentare pentru creditele deja existente.

"Dupa primele 10 luni ale anului 2009 putem afirma ca am fost realmente in sprijinul IMM-urilor, tripland atat numarul, cat si valoarea garantiilor acordate, chiar cu asumare de riscuri sporite, fata de perioada similara a anului trecut", a declarat Aurel Saramet, presedintele institutiei.

In acelasi timp, cererile de plata pentru IMM-urile aflate in dificultate au crescut de peste patru ori din punct de vedere numeric si de peste 11 ori din punct de vedere valoric, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Fondul acorda garantii in procent de pana la 80% pentru toate finantarile acordate IMM-urilor de cele 26 de banci comerciale partenere, inclusiv scrisori de garantie bancara.

Garantiile Fondului reduc costurile unui IMM cu minimum 2% fata de utilizarea garantiilor ipotecare, in timp ce pentru banca, garantia Fondului este cea mai lichida garantie.