Costurile aditionale construirii unei case s-au dublat

Constructii

30.11.2007 - Business Standard
Costurile aditionale construirii unei case s-au dublat

Costurile cu arhitectii, consultantii imobiliari, marketingul si dobanzile bancare ce apar in momentul dezvoltarii unui proiect rezidential aproape s-au dublat din 2005 si pana in prezent. Daca, acum doi ani, costurile aditionale erau de 60 de euro/metru patrat, ele au ajuns astazi la circa 110 euro/metru patrat.

Reprezentantii companiei de consultanta imobiliara Eurisko estimeaza pentru anul viitor o crestere de circa 40 de euro/metru patrat. Aceste costuri reprezinta, in prezent, un procent de 8,5% din pretul final al unei locuinte.

Aceste costuri sau cheltuieli aditionale s-au dublat, pentru ca, in urma cu doi ani, se construia neprofesionist, sustine Ionut Bordei, partener in cadrul Eurisko.

In prezent, concurenta ii obliga pe dezvoltatori sa gaseasca solutii inovative atat in ceea ce priveste arhitectura, cat si metodele de marketing folosite pentru promovarea proiectelor.

Totodata, cei mai multi dintre dezvoltatori dispun, pe parcursul derularii ansamblurilor rezidentiale, de fonduri blocate in terenuri pentru care se plateste dobanda.

“Costurile variaza foarte mult, in functie de imobilul sau complexul construit. In cazul unui complex rezidential, cheltuielile de marketing pot sa ajunga si la un procentaj de 5%”, a declarat pentru Business Standard Robert Teodorescu, directorul departamentului Vanzari rezidentiale din cadrul companiei de consultanta imobiliara Regatta.

Alexandru Urzica