Corporatiile din consultanta isi pun la naftalina departamentele rezidentiale

Imobiliare

10.07.2009 - Business Standard

Corporatiile internationale de pe piata de consultanta imobiliara, active la nivel local, precum Colliers, CB Richard Ellis, DTZ sau Coldwell Banker, isi restructureaza departamentele rezidentiale, concentrandu-si activitatile pe zona multinationalelor si a produselor de lux. Deciziile au venit ca urmare a inghetarii mai multor proiecte rezidentiale si a tranzactiilor slabe din ultimul an.

Colliers a facut primul pas, inchizand, inca de la inceputul acestui an, departamentul rezidential, care era format din 26 de angajati, dintre care aproape jumatate au plecat. DTZ a ramas cu doar patru oameni in Romania, dupa ce, in perioada de glorie a pietei, activau 11 oameni in acest departament. Oamenii ramasi se concentreaza acum exclusiv pe proprietati de lux, zona in care, chiar daca tranzactiile sunt putine, veniturile aduse companiei sunt mai mari decat pe zona de proiecte dedicate clasei medii.

“Datorita profilului orientat spre promovarea proprietatilor de lux, cu valori ce depasesc, de cele mai multe ori, un milion de euro, departamentul rezidential isi justifica existenta chiar si in aceasta perioada”, a declarat pentru Business Standard Mihaela Pana, directorul acestui departament. Potrivit acesteia, echipa a fost restransa, ca raspuns la tendinta pronuntata de comprimare a pietei, sesizata inca din a doua jumatate a anului trecut, si ca adaptare la un comportament diferit al cumparatorului fata de perioada anterioara.

“Pe partea de new projects, majoritatea contractelor de reprezentare a proiectelor s-au incheiat si nu au fost prelungite. Echipele de vanzari care ne reprezentau in aceste proiecte au fost, in mare masura, pastrate de dezvoltatori. Residential sales&lease se ocupa in continuare de tranzactionarea proprietatilor de lux”, a declarat Beatrice Dumitrascu, manager of Residential Department CB Richard Ellis Eurisko.

O mare parte dintre brokerii din cele trei companii, in special de pe zona de rezidential, au inceput sa se raspandeasca pe piata, in cautare de noi angajatori. Cei cu spirit antreprenorial si-au format propriile businessuri, exemplu fiind Horatiu Florescu, fostul vicepresedinte al Colliers, si Monica Barbu, care conducea departamentul comercial al aceleiasi companii. Cei doi si-au format o noua echipa, sub numele The Advisers, si s-au plasat sub umbrela multinationalei britanice Knight Frank. “Nu ne-am gandit sa deschidem un departament rezidenþial, pe care sa fim nevoiti sa il inchidem dupa, si sa dam niste oameni afara”, a explicat Horatiu Florescu, presedintele The Advisers, companie ale carei activitati de consultanta vizeaza exclusiv segmentul corporate.

Reprezentanta locala a Coldwell Banker, cu traditie pe segmentul rezidential la nivel international, a facut rocada cu 40 de oameni, respectiv 80% din efectivul vechi al companiei, numai de la inceputul anului. Nici ei nu se mai concentreaza pe zona locuintelor noi, unde mai lucreaza sase oameni. Cu toate acestea, toate fortele companiei au fost indreptate spre piata veche. “Am angajat 25 de oameni de la inceputul anului. Acum avem 50 de brokeri in Bucuresti si opt in tara si vrem sa ajungem, pana la sfarsitul anului, la 50 in tara si 60 in Bucuresti. Pe locuinte noi lucreaza cam sase-sapte oameni din total, pentru ca nu poti colabora cu dezvoltatorii la fel cum lucrezi cu un proprietar care vrea sa vanda”, subliniaza Valentin Ilie, CEO-ul companiei.