Copper Beech va renegocia creditul de la Alpha Bank, pentru a amana rambursarea

COMPANII SI FIRME DE CONSTRUCTII

01.04.2009 - Standard

Actionarii dezvoltatorului imobiliar Copper Beech, care a amanat din cauza crizei majoritatea proiectelor rezidentiale planificate, va renegocia in urmatoarele doua luni termenii contractului de credit in valoare de circa 15 mil. euro, deschis la Alpha Bank, cu scopul de a amana termenul de rambursare.

“Urmeaza sa luam o decizie le nivelul Consiliului de Administratie cu privire la perioada pana la care sa amanam creditul de la Alpha Bank. Negocierile se vor derula in urmatoarele doua luni”, a declarat pentru Business Standard Diwaker Singh, presedintele si unul dintre actionarii companiei.

Creditul a fost accesat pentru dezvoltarea proiectului Blue Tower din zona Plumbuita a Capitalei. Rambursarea creditului trebuie asigurata pana la finalizarea proiectului, respectiv luna septembrie a acestui an. Potrivit lui Singh, de extinderea termenului de rambursare vor beneficia si cei care au achizitionat pana acum locuinte din cadrul Blue Tower, deoarece se va mari si perioada pana la care acestea trebuie achitate integral. “Momentan, lucram doar la Blue Tower din care am vandut 65% pana acum. Anul acesta nu am vandut nimic, insa asteptam ca din septembrie, cand vom finaliza proiectul, sa reluam vanzarile cu produse finite, pentru ca asta se cere pe piata in acest moment”, a mentionat Singh. Cele mai multe dintre locuinte au fost vandute la pachet catre fondul norvegian de investitii Romania Invest.

Blue Tower este primul proiect lansat de Copper Beech pe piata locala si se afla situat in nordul Capitalei, pe malul lacului Plumbuita. Investitia atrasa de acest ansamblu se ridica la circa 30 milioane de euro, finantarea fiind asigurata in proportie de 48% de la Alpha Bank Romania si restul din sursele proprii ale companiei. Imobilul de 16 etaje va cuprinde 156 de apartamente si este dezvoltat pe un teren cu o suprafata de 5.500 metri patrati. Suprafata construita a intregului proiect va fi de 25.100 metri patrati. Lucrarile la Blue Tower au inceput in luna august a anului 2007. Compania, fondata la Londra de Singh, fost sef al Telemobil (Zapp), si de alti 20 de actionari, a achizitionat 600 hectare de teren pe care era planuita constructia a circa 17.000 de locuinte in Bucuresti si in imprejurimi, investitie estimata la 2,5 mld. euro. Pentru finantarea acestui program de investitii, Copper Beech a anuntat in urma cu un an ca a ajuns la o intelegere cu BCR pentru o linie de creditare de 575 mil. euro, din care insa nu a fost atrasa nicio transa pana in prezent.

Diwaker Singh a anuntat, la finalul anului trecut, oprirea programului investitional pana la revenirea pietei imobiliare. Astfel, din 17 proiecte rezidentiale programate, Copper Beech a ramas sa construiasca doar Blue Tower - proiect care era deja inceput. Piata rezidentiala a intrat intr-un blocaj aproape total din al doilea semestru al anului trecut si se previzioneaza ca va fi ultimul sector al pietei imobiliare care isi va reveni din criza.